Hoe gaat het met……… Buurtzorg?

130

De zorg staat al sinds jaar en dag onder druk: “Het moet anders, het kan anders.” In 2008 werd Buurtzorg Diepenheim gelanceerd. Het had al landelijke bekendheid. Jos de Blok heeft, uit onvrede met de bestaande zorg, Buurtzorg opgericht. De organisatie ging kleinschaliger en dicht bij de cliënten de zorg inzetten. De goede samenwerking van Buurtzorg Diepenheim met Carint is in het belang van ‘de Diepenheimer’ om een vrije keuze voor een thuiszorgorganisatie mogelijk te maken.
Er wordt steeds meer een beroep gedaan op de vitaliteit van mensen. Miranda Rensen, spreekt namens het gehele team. Zij werken graag mee aan programma’s gericht op preventie om gezondheidsklachten te voorkomen. Zoals de rollatorclub, die iedere dinsdag om 13.30 uur bij de Wozoco start en sinds een jaar de Vitalityclub. Een landelijk onderzoek heeft bewezen dat bewegen in de buitenlucht preventief werkt. De gezelligheid is daarbij ook belangrijk. Elke dinsdagmorgen worden er om 10.30 uur op de Koppel allerlei oefeningen gedaan. Het initiatief ligt bij de mensen zelf. Miranda is geboren in 1969 in Nijmegen. Daar koos ze voor het vak Wijkverpleging. De liefde heeft haar naar Dijkerhoek, bij Holten, doen verhuizen. Ze heeft 16 jaar in Almelo gewerkt in ZGT op de afdeling geriatrie (ouderenzorg). Ze voelde zich een ‘stadse’, maar inmiddels kent ze de cultuur van het platteland. Ze noemt zelf: “Noaberschap” een groot goed.
Het is geen baan van 9 tot 5! Ze kan vrij snel het werk loslaten: “Daar is de afstand naar huis ideaal voor”. Miranda vindt het zeker een gemiste kans dat de overheid de bejaardentehuizen heeft afgeschaft. Het wordt gedeeltelijk ingevuld door de opkomst van kleine hofjes waar jong en oud voor elkaar zorgen.
“Mochten wij ingezet moeten worden, gaan we eerst op bezoek en kijken hoe we de zorg het beste kunnen invullen. Ons motto is: “Eerst buurten, dan zorgen.” Buurtzorg is heel sterk in ‘korte lijntjes’ waardoor de huisarts of speciale zorg eerder kan worden ingezet. Het team van Buurtzorg Diepenheim bestaat uit 9 zorgverleners. Die hebben allemaal hun eigen verantwoording en dat wordt dagelijks uitgewisseld in hun kantoor.
Er is geen manager die de lakens uitdeelt. Een ieder weet heel goed wat de taken zijn. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het leveren van zorg op maat aan huis.