Hoe gaat het met…… Andre Kappert

230

In juni 2021 werd het idee opgevat om op Het  landgoed Nijenhuis  op de voormalige Boscamping Hekkelkamp, een buitenplaats te realiseren. Toen de initiatiefnemers kwamen om te overleggen over de toegangsweg van de “camping” hapte Andre toe: ”Hebben jullie ook een beheerder nodig?” Dit is voor Andre het begin van het project Buitenplaats Vinckeboom, waar hij graag aan mee wil werken.

Als kind ging hij vaak naar de boerderij van zijn oom en na de lagere school bezocht hij de Middelbare landbouwschool. Maar opvolging thuis in Haarlo, kwam niet aan de orde. Gelders Landschap duldde geen uitbreiding. Andre haalde zijn vrachtwagenrijbewijs en was 25 jaar werkzaam in het veetransport waarna hij nog 7 jaar werkte bij Bouwcenter Nobel. Hij ging samenwonen in het eigenhandig gerenoveerde ouderlijk huis van Janet Lammertink bij de voormalige camping. Ook werd door hem hierbij een grote schuur verbouwd. Andre is al enige tijd lid van de Harmonie en speelt bariton. Sinds enkele jaren is hij medecoördinator van het ophalen van oud papier. Hij doet veel vrijwilligerswerk, penningmeester bij de Midwinterhoornblazers, helpen hindernissen bouwen voor de cross bij de rijvereniging, overal is hij voor te porren.

Andre is al sinds maart 2022 in dienst van Buitenplaats  Vinckeboom. De naam Vinckeboom is ontleend aan de architect die in de 16e eeuw het middenstuk van kasteel Nijenhuis heeft ontworpen. Andre noemt zijn functie: BBB: Boer-Bouwer-Beheerder. Er komen 7 recreatielodges waarvan er reeds vier zijn gebouwd en een camping met 10-15 kampeerplekken, speciaal voor mensen die het buitenleven willen ‘beleven’. Ruimte en rust zijn belangrijk! Andre zal naast beheerder ook gastheer worden. Aan de overzijde van de Zomerdijk is een boomgaard, bloementuin en een moestuin.  De schoolkinderen van de gehele Hof van Twente mogen hier leren wat zo’n  tuin heeft te bieden. Ze hebben geholpen 90 hoogstamfruitbomen te planten in de boomgaard en daar komen er nog 45 bij. De komende jaren worden er allerlei nieuwe initiatieven ontwikkeld. Van bessenstruiken en perma-cultuur tot het planten van wijnranken. De gekregen vrijheid  is een ‘groot goed’. Andre zal nog veel nieuwe dingen gaan leren, waaronder snoeien, groente verbouwen, computersystemen beheren. Hij vindt het best spannend maar hij heeft er veel zin in om alles in goede banen te gaan leiden.