Het Reggepad, een prachtig fietspad

57

Er wordt weer druk gewandeld en gefietst in en om Diepenheim. De knooppuntenroute en de Kastelenroute zijn daarbij erg in trek. Maar de fietsers uit Diepenheim en nabije omgeving hebben inmiddels ook het Reggepad in het Diepenheimse Broek ontdekt. Een oud stukje Diepenheim dat hiermee is ontsloten. Wie kwam er vroeger in de Hazendammer Meede? Alleen de boeren die er een stukje land hadden. Het woord meede duidt er al op dat de natte grond hooguit gebruikt kon worden als hooiland. En in de natte periode moest je er al helemaal niet zijn. Niet voor niets was onze parochie in 1224 afgescheiden van de parochie Markelo omdat de weg ernaartoe door het moeras te voet onbegaanbaar was.

Maar tegenwoordig is dat wel anders, mede dankzij de bemoeienissen van het waterschap. Voor het gebied Boven Regge Hazendam werd in 2013 een inrichtingsplan ontwikkeld waarbij het stroomgebied van de Regge over ruim 2 km opnieuw is ingericht. De Regge kreeg weer een meanderend verloop tussen de rechte wegen die hier waren aangelegd vanwege de verkaveling. Langs de oever kreeg de IVN een hectare natuurgebied in beheer en maakte er een vlindertuin. Ten zuiden van de rondweg kwam een waterbergingsgebied, een rabattenbos met elzen. Het fietspad kruist de Regge via een houten fietsbrug vanwaar men kan zien hoe de Leidebeek de Regge instroomt. Even verderop stromen de Regge en de Diepenheimse Molenbeek samen en duiken daar onder het Twentekanaal door.

In het kader van het project Tuinen van Diepenheim kreeg het kunstwerk “If bees are few” van Jimini Hignett en Doris Denekamp een plek langs het fietspad. Twee houten en vijf stenen bijenkasten, een monument voor de groeiende bijensterfte. Op de bloemenweide langs de natuurlijke rivier staat een groot sculptuur van cortenstaal getiteld Moeder Aarde. In 2015 ontworpen door onze plaatselijke kunstenares Lotje de Lussanet.

Maar al vanaf 1857 ligt hier in het Diepenheimse Broek aan de Hazendammerweg, stilletjes op een kleine horst, ook de Joodse begraafplaats. Het telt nog achttien grafstenen, de laatste teraardebestelling vond plaats in 1939 toen Gesina van Engel werd begraven naast haar echtgenoot Lion Liefman Muller. In 1970 is de begraafplaats op de lijst van beschermde monumenten geplaatst en in 1984 door de gemeente gerestaureerd.

Een mooi fietspad daar in het Diepenheimse Broek, waar het oude Diepenheim en de moderne tijd elkaar hebben gevonden.

Uit het fotoarchief

Grafstenen op de Joodse begraafplaats aan de Hazendammerweg.
Links van Gesina van Engel en Lion Liefman Muller en rechts van Lena Nijstad – Koopmans.
Vorig artikelDeepse SummerVibes, Beachvolleybal bij Beltman
Volgend artikelKidsrun en Kastelenloop, het was weer mooi…