Het haantje blinkt weer

178

Kerktoren Johanneskerk opgeknapt

De toren van de Johanneskerk in Diepenheim is opgeknapt. De werkzaamheden zijn afgerond met het terugplaatsen van de ‘gouden’ haan op de torenspits. Wethouder Harry
Scholten plaatste eigenhandig de haan in aanwezigheid van kerkrentmeester Dick Hiddink en Bert Hooijsma, voorzitter van de kerkenraad. Ook de aannemer, firma Steggink, was erbij. Wethouder Harry Scholten: “De kerken zijn beeldbepalend in de kernen van Hof van Twente. Dat we als gemeente een bijdrage kunnen leveren aan het in stand houden ervan vinden we belangrijk. De inwoners van Diepenheim kunnen trots zijn op hun torenspits met ‘gouden’ haan.”

Het voegwerk van de toren is gedeeltelijk onderhanden genomen. Verder zijn er diverse werkzaamheden uitgevoerd. De toegangsdeur naar ‘het schip’, de kerkzaal is opgeknapt en er zijn reparaties uitgevoerd aan de houtconstructie van vloeren en torenspits. Er is geschilderd en de opgang is veiliger gemaakt. Om de puntjes op de i te zetten, zijn de haan en de pijnappel van het torenkruis en de wijzers van de klok opnieuw verguld.

Vanaf 8 juni kijkt het haantje op de Johanneskerk weer glimmend op het Stedeke neer. De werkzaamheden zijn onder begeleiding van Monumenten advies Oost en door Aannemingsbedrijf E.G.J. Steggink en diverse onderaannemers uitgevoerd. De toren van de Johanneskerk is eigendom van de gemeente. Het initiatief van de restauratie van de toren ligt daarom ook bij de Gemeente.