Help ons de dieren te helpen: word vrijwilliger bij de Dierenambulance!

80

Met het kleine, hechte team werken de mensen van de Dierenambulance iedere dag van 09.00 uur tot 20.00 uur (of tot de dienstwissel rond 19.00 uur) om te voorkomen dat dieren in nood onnodig lijden. Om iedere dag te kunnen blijven helpen, zoeken we met spoed nieuwe vrijwilligers met een groot dierenhart die zin en tijd hebben om allerlei soorten dieren te helpen in hun vaak benarde situaties.

Misvattingen
Er bestaan twee misvattingen rondom het vrijwilligerswerk dat gedaan wordt.

Allereerst lijken veel mensen nog altijd te denken dat men dierenarts is en/of men verwacht dat er veel voorkennis nodig is om vrijwilliger te kunnen worden. Niets is minder waar: in feite verzorgt de Dierenambulance enkel en alleen het vervoer van dieren in nood vanaf de vindplaats naar het juiste opvangcentrum. Het enige dat gezocht wordt in een vrijwilliger is doortastendheid en een gouden hart dat ook dieren geborgenheid kan en wil bieden. Het meeste leer je in de praktijk en voor de rest zijn er cursussen en voorlichtingen. In het bezit zijn van een rijbewijs is zeer wenselijk, maar als bijrijder ben je ook van harte welkom, want het liefst heeft men een dubbele bezetting op de bus voor de veiligheid, gezelligheid, het zware werk en het makkelijk kunnen afwerken van het kleine stukje administratie dat erbij hoort.

Ten tweede ben je absoluut niet van 09.00 uur tot 20.00 uur bezig. Je bent alleen in actie wanneer je gebeld wordt door iemand die een dier vindt en het geven van telefonisch advies niet afdoende is.

Wat doen ze nou eigenlijk wél?
Allereerst heeft de Dierenambulance te maken met allerlei diersoorten zoals honden, katten, wilde en tamme konijnen, eekhoorns, hazen, vleermuizen, zwanen, egels en allerlei wilde en tamme (roof)vogelsoorten. Dieren als marters, fretten, cavia’s of slangen behoren ook tot onze afdeling, maar hebben we eigenlijk nooit (direct) iets mee te maken. Met hoefdieren werken wij niet, dit is voor de boswachters of (dieren)politie.

Dieren kunnen we aantreffen in allerlei situaties: reeds gevangen, bovenin een boom, op een gevaarlijke plek, in het water, et cetera. Een aantal middelen hebben we en soms vraagt het wat creativiteit, maar ook werken we in lastige situaties samen met de brandweer, politie, boswachter of andere instanties die kunnen helpen.

Wat de vrijwilliger doet
Je kiest als vrijwilliger zelf wanneer je dienst wilt doen en hebt dan, na te zijn ingewerkt, de telefoon en de dierenambulance thuis staan. Dit betekent dat je oproepbaar bent en je tot die tijd gewoon in en om huis je dingen kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld gebeld worden door iemand die zijn dier mist of een dier gevonden heeft. Hierbij sta je de mensen vriendelijk te woord, geeft advies (dit is vaak voldoende) en rijdt zo nodig naar de melder toe.

IIn het begin word je bijgestaan en ingewerkt door een reeds zelfstandige vrijwilliger. Hij of zij zal jou de kneepjes van ‘het vak’ leren. De meesten uit het team rijden zelfstandig, zonder bijrijder, omdat er simpelweg onvoldoende mensen zijn. Voorkeur gaat toch echt uit naar de dubbele bezetting. Er is in ieder geval altijd iemand bereikbaar wanneer je vragen hebt en om eenheid en duidelijkheid te kunnen waarborgen, vinden we het belangrijk dat je hier zo nodig gebruik van maakt.

Heb jij nou dat gouden dierenhart dat de Dierenambulance zoekt en heb je tijd? Zit je een dagje thuis om bijvoorbeeld huishoudelijke taken te doen? Dit is geweldig te combineren met het werk als vrijwilliger op de dierenambulance!
De Dierenambulance, maar vooral de dieren, hebben jou heel hard nodig!
Meld je aan via info@dierenambulance-hofvantwente.nl