Heimland uitgelicht!

51

Dit jaar hebben we op Heimland meer dan 16 artiesten/groepen die meerdere keren hun voorstelling spelen. Het hele weekend zijn er ruim 60 voorstellingen. Keuze genoeg dus. Onderstaand hebben we een paar voorstellingen uitgelicht. Op de website www.heimland.nl vindt u alle voorstellingen.

Consensus Vocalis -Chanting Forest
Tijd en aandacht zijn schaars. Hoe verdelen wij die eigenlijk over onszelf, anderen en de maatschappelijke thema’s die ons bezighouden? Diederik Rijpstra (componist) probeert antwoord te vinden op deze vraag met zijn compositie Chanting Forest. Dat is een muzikale installatie voor een koor, waar je als publiek geblinddoekt doorheen loopt.
De opstelling in de manege is zodanig dat de koorleden ongeveer twee meter van elkaar verwijderd zijn. Zo ontstaat er een soort bos van zangers waar ruimte genoeg is om tussendoor te bewegen.

Remco de Kluizenaar (NL) / Ansgar Silies (D) – Alles Draait
Loop binnen in een sprookjesachtig muziekstuk. Het binnenwerk van Watermolen Den Haller in Diepenheim is omgebouwd tot een enorme speeldoos waar je in kan, een zoemend, zingend, tikkend mechaniek. Twee musici bedienen een muzikaal landschap waar een rivier van hypnotiserende klanken en voortdurend verschuivende ritmes doorheen stroomt. Den Haller, een van de oudste energiecentrales van Nederland, viert zijn 850 jarig bestaan. Ansgar Silies (D, componist voor NDR, Bassfrucht) en Remco de Kluizenaar (Nl, klankkunstenaar bij Waterlanders, Oerol, Karavaan) verwerken hun gevoel bij energietransitie hier tot “ALLES DRAAIT”.
De zachte klanken verleiden je tot een meditatie over een harde realiteit: niet het stromende water en de molen, maar vooral stromende elektriciteit drijft dit aangename bad van klanken aan. Alles draait. Hoe lang nog?
Vier keer per dag, op willekeurige tijdstippen, valt de stroom uit. De muzikanten moeten zich redden met andere energiebronnen: waterkracht, spierkracht en vooral: hun inventiviteit als live muzikanten. Met zichtbaar plezier wekken ze het muziekstuk weer tot leven.

Jongerentheater KRANG – Titanic
KRANG maakt dit jaar de muzikale voorstelling TITANIC, een vrije en naar deze tijd vertaalde theaterbewerking van de gelijknamige film van James Cameron bij kwekerij Linthorst.
In de muzikale voorstelling TITANIC van theatergroep KRANG gaat de toeschouwer mee op een replica van TITANIC. Het is 2025, veertig jaar nadat het wrak van de TITANIC gevonden is. De TITANIC in de voorstelling blijkt ook daadwerkelijk onzinkbaar. De mensen die mee mogen varen zijn geselecteerd door middel van een prijsvraag. De passagiers krijgen dezelfde menukaarten en hetzelfde entertainment aangeboden als in 1912, daarnaast zullen ze allemaal een rolletje hebben in het filmverhaal van Jack en Rose dat tijdens de tocht live uitgevoerd wordt.
Jongerentheatergroep KRANG maakt jaarlijks één theaterbewerking aan de hand van een bekende film. Jongeren leren in een voorbereidingsweekend en één intensieve week wat theater maken op locatie in al zijn facetten is. Een week met KRANG is niet alleen tekst leren en spelen maar ook zelf actief meewerken op het gebied van regie, decor, kostuum, promotie, publiekswerving, productie, geluid, licht en muziek maken. Een week werken resulteert in een voorstelling. Deelnemende jongeren zijn in de leeftijd van 14 tot 24 jaar en variëren van geen ervaring tot veel ervaring. Bij KRANG werken professionals in regie, film, jongerenwerk, marketing en productie met aan het hoofd artistiek leider en regisseur Sanne Verkaaik.

MAN||CO – RAT RACE RUNWAY

Een dynamische, beklemmende en humoristische dansvoorstelling over de vraag:
hoe gaat men om met druk en verwachting? In de groteske spelshow Rat Race Runway zetten de -aan elkaar gewaagde millennials (jongeren geboren tussen 1980-2000) alles op alles om de ander te overtreffen.

Vijf vrouwelijke millennials zijn in de spelshow Rat Race Runway beland. De deelnemers zetten alles op alles om de ander te overtreffen. Ontsnappen is onmogelijk en door het ontbreken van de quizmaster wordt het pijnlijk duidelijk dat de deelnemers het spel zelf in stand houden.
Danscollectief MAN || CO stelt zich de vraag: hoe gaan mensen om met druk en
verwachting? Een onontkoombare vraag in de huidige maatschappij die bol staat
van prestatiedrang. Het collectief laat in Rat Race Runway zien hoe sociale druk zich
opbouwt en waar deze toe leidt.

MAN || CO maakt voorstellingen op het snijvlak van dans, theater en performance en
wervelt inventief langs de grenzen van het dansveld. Met uitnodigende
choreografieën prikkelt het collectief haar publiek en verleidt het tot lachen.

Project Wildeman – De langste dag
Aan de zon wordt al eeuwenlang een sterke rituele betekenis toegedicht. Met de intrede van de moderniteit is de verering van deze tomeloze lichtbron echter in vergetelheid geraakt. Middels het theatraal vormgegeven concert De Langste Dag vraagt Project Wildeman nu opnieuw aandacht voor de grootsheid en aantrekkingskracht van de zon. Geïnspireerd op de traditionele zonnewijzers, zal de speelplek worden omgetoverd tot een grootstedelijke Stonehenge.
Met dit rituele moderne bouwwerk benadrukt Project Wildeman de interstellaire verbintenis van onze zonnewijzer met de zon en andere hemellichamen. We zijn elders in het heelal opgestegen en door het donker van de ruimte op reis. En we gaan landen: precies op de speelplek in het nieuwe licht van de opgekomen zon rond de Langste Dag.
Moderne opnametechnieken en live-sampling vermengen zich met eigentijdse omgevingsgeluiden en verhalen. Dit alles op de uitermate dansbare Wildemangrooves, waarbij je als bezoeker geheel vrij bent om je op je eigen manier door deze live-installatie van muziek en licht heen te bewegen.