Hanna van Hendrik-reünie in Herberg de Pol In gesprek met… Johanna ter Steege

58

“Ik voel me nergens zo thuis als daar waar ik geboren ben”, aldus de internationaal gelauwerde actrice Johanna ter Steege afgelopen zaterdag in de eerste voorstelling van “In gesprek met…”. Journalist Theo Hakkert ontving haar in een goed gevulde zaal van Herberg de Pol voor een vraaggesprek over onder meer haar carrière die begon met de film Spoorloos, wereldregisseur Stanley Kubrick die haar verkoos boven Julia Roberts, het theaterspektakel Hanna van Hendrik en haar toekomstplannen.

De Twentse geboortegrond is een terugkerend onderwerp in veel van de producties waarin Ter Steege speelt. Met als meest recente voorbeeld, dat op haar initiatief tot stand kwam, het succesvolle Hanna van Hendrik. Vele acteurs, koorleden en vrijwilligers van dit Twentse theaterspektakel waren afgelopen zaterdag dan ook in Diepenheim aanwezig. De helft van de zaal stak de hand op toen de hoofdgast vroeg wie er allemaal bij Hanna van Hendrik betrokken waren geweest. Voor hen voelde het als een soort familiereünie.

Ze werkte onder meer in Amerika, Engeland, Frankrijk en Duitsland; met wereldberoemde regisseurs en acteurs, maar volgens de van oorsprong boerendochter uit Notter ruikt het nergens zo fijn als in Twente. “’t is nig da’k hier moet woon’, maar dit veult, roekt en is gewoon echt mien thuus”, verduidelijkt ze. Het boerenbestaan gaat haar nog altijd aan het hart en vanuit Hanna van Hendrik, over het boerenleven in de roerige jaren 70, was de link met de boerenstaking van 1 oktober jongstleden snel gemaakt. Ter Steege was zelf ook aanwezig bij het protest, en enkele bezoekers met haar; wat de tongen in het publiek losmaakte.

Op de vraag uit de zaal hoe zij hier als actrice iets in kan betekenen, was het antwoord voor Ter Steege eenvoudig: “Dat hebben we afgelopen zomer wel laten zien. De mensen een spiegel voor houden, dat is wat ik kan doen.” Ze had al jarenlang de wens om een theaterstuk te maken dat het echte boerenleven liet zien. Dat het zo’n groot succes zou worden, had ze niet durven dromen. En ze blijft herhalen dat ze het nooit had gekund zonder alle geweldige mensen om haar heen. Aansluitend hierop schoof ook Gerrit Lammers deze avond aan. Hij ‘leende’ zijn koeien uit voor het theaterstuk en mocht zelf de rol van stalknecht vervullen; met geestige anekdotes blikte hij terug op een bijzondere periode.

Volgens de hoofdrolspeelster was Hanna van Hendrik een verhaal dat verteld moest worden en werd het zo goed ontvangen doordat het publiek zich er in kon herkennen. Dat er ooit een soort gelijk theaterstuk zal komen, sluit ze zeker niet uit. Maar voorlopig houdt ze zich bezig met andere projecten. Deze week mag ze alvast een ruwe versie van de komedie De beentjes van Sint-Hildegard bekijken. De Twentse film met onder meer de Markelose regisseur Johan Nijenhuis en Herman Finkers gaat in februari 2020 in première. En vanaf januari speelt ze in het toneelstuk “In het Oog van de Storm”.

In de tweede helft van het theaterseizoen 2019 – 2020 zal er nogmaals een voorstelling van “In gesprek…” plaatsvinden, dan nodig journalist Gijs Eijsink een gast uit. Kijk voor het hele programma van De Heerlijckheid Diepenheim op www.diepenheim.nl en bestel je kaartjes online.