Gezocht: adviseur biodiversiteit bij Wroetvarkenboer uit Diepenheim

111

Het Wroetvarken zoekt vrijwilligers die als adviseur samen met boeren de biodiversiteit op boerderijen wil onderzoeken en verbeteren. Het Wroetvarken is een concept waar varkens de hele dag kunnen wroeten en in betere omstandigheden leven. Hierdoor zijn ze actiever, attenter en vertonen ze hun natuurlijk gedrag. Consumenten krijgen smaakvoller, natuurlijk en heerlijk vlees voor een eerlijke prijs. Heb jij kennis van natuur en wil jij een Wroetvarkenboer uit Diepenheim helpen de biodiversiteit op het erf te verbeteren? Dan zoeken we jou!

Hoe is het gesteld met het aantal planten op de boerderijen van Het Wroetvarken? En met de insecten, vogels en zoogdieren? De boeren van Het Wroetvarken kijken breder dan het welzijn van het varken. Ze willen ook graag aandacht geven aan biodiversiteit. Want: hoe staat het ervoor met de  biodiversiteit op de verschillende boerderijen en hoe zou deze verbeterd kunnen worden? Dat zijn vragen waar de boeren van Het Wroetvarken graag een antwoord op willen. Jij als natuurliefhebber kan de boeren hierbij helpen! We zijn namelijk op zoek naar vrijwillige adviseurs die samen met de boeren de biodiversiteit op de boerderijen willen onderzoeken en verbeteren. Hiervoor hoef je geen natuurspecialist te zijn, maar je moet wel enige kennis van de natuur hebben.

Onze ideale Wroetvarkenvrijwilliger:

  • Heeft affiniteit met biodiversiteit
  • Heeft een positieve kijk en frisse blik op boerenbedrijven
  • Bezoekt 2x tot 4x per jaar het varkensbedrijf om samen met de boer te kijken wat mogelijk is aan biodiversiteit op en rond het boerenerf
  • Bezoekt 1x per jaar de landelijke Wroet-biodiversiteitsdag (zaterdag). Op deze dag komen alle varkenshouders, vrijwilligers en projectmedewerkers van Natuur en Milieu Overijssel samen. Hierbij laten we elkaar zien wat we het afgelopen jaar bereikt hebben.
  • Houdt een schriftelijke reportage bij aan de hand van vaste formats
  • Neemt 1x per jaar deel aan de online meeting

Aanmelden
Wil jij hierbij helpen en wil jij het gesprek aangaan met de boeren? Op dit moment zoeken we nog vrijwilligers voor een Wroetvarkenboer in Diepenheim. Interesse? Neem dan voor 28 mei contact op met Ilse Jansen van Natuur en Milieu Overijssel via jansen@natuurenmilieuoverijssel.nl.

Bijeenkomst op 1 juni
Op dinsdagavond 1 juni zullen we een online bijeenkomst houden voor alle Wroetvarkenvrijwilligers. Hier zullen zowel de nieuwe vrijwilligers aanwezig zijn, als de vrijwilligers die al wat langer meedraaien. Tijdens deze bijeenkomst is er de gelegenheid om kennis te maken en ideeën uit te wisselen hoe de biodiversiteit op het erf van de Wroetvarkenboeren verbeterd kan worden. Wanneer je je aanmeldt als vrijwilliger is het natuurlijk ontzettend leuk als je ook al bij deze bijeenkomst aanwezig kunt zijn. Mocht dit echter niet lukken, dan praten we je achteraf bij over wat er die avond is besproken.