Gemeente Hof van Twente gebruikt bladafval voor bodemverbetering

82

Jaarlijks vallen er heel wat bladeren van de bomen in onze groene gemeente. Dat blad wordt verzameld en gefermenteerd tot bodemverbeteraar. Dit ‘ferment’ wordt gebruikt voor gemeentelijke plantsoenen en akkers van boeren uit de regio. Naast blad wordt in Hof van Twente ook bermmaaisel gefermenteerd.
Gildebor verzameld het bladafval en fermenteert het voor de gemeente. Fermenteren is een proces waarbij blad wordt vermengd met bacteriën, kalk en klei. Vervolgens wordt het blad fijngemalen en in slurven gepompt. Er komt dan geen zuurstof meer bij zodat het fermentatieproces begint. Dat proces duurt ongeveer drie maanden.

Voordelen
Het fermentatieproces is veel milieuvriendelijker dan composteren, want daarbij komt veel methaangas vrij. Door het afdekken van nieuwe beplantingsvakken met ferment merken we dat er minder snel onkruid groeit en de nieuwe beplanting juist beter gaat groeien. Ook kan de bodem beter water vasthouden waardoor nieuwe planten ook beter aanslaan. De bladaarde is ook nog eens goed voor het bodemleven, allerlei insecten en beestjes houden ervan. Vogels en zoogdieren zoals de egel doen daar dan weer hun voordeel mee. Goed voor de biodiversiteit dus.

Nadelen
Er is één klein nadeel aan het gebruik van het bladferment, en dat is dat na verwerking in de plantsoenen er een korte periode een luchtje vanaf komt. Maar dat is vrij snel verdwenen, en dan blijven alleen de voordelen over!

Duurzaamheid
Als samenleving proberen we het energie- en grondstoffenverbruik terug te dringen, zodat de aarde niet uitgeput raakt. Het recyclen van bladafval past in dat streven.