Ga bewegen, ga biljarten!

136

We weten het wel: bewegen is gezond. Ouderen wordt geadviseerd elke week minstens 2½ uur een matige inspanning te verrichten. Wandelen, fietsen, fitness, hardlopen of werken in de tuin, als je maar wat doet!

Opvallend was de slogan op tv van enkele jaren terug: Ga bewegen, ga biljarten. En dat zijn er in Diepenheim meer dan je zou denken! Het Deeps kampioenschap dat binnenkort weer rond de jaarwisseling plaatsvindt kan rekenen op een grote deelname. En daar is ook een groep biljarters bij van de Seniorenvereniging Diepenheim. Zij oefenen in het Wozoco en nemen met 3 teams deel aan de seniorencompetitie. Anderen spelen veelal in de regionale biljartbond LOGO (Lochem/Goor) bij biljartvereniging Mölnhöfte of bij Boonk (Irma’s). De wedstrijden om het Deeps Kampioenschap, die georganiseerd worden door Reijnie Eijsink en Rob Zwiers vinden daar dan ook plaats.

Vroeger hadden we meer biljartcafé’s in Diepenheim. Al in 1926 vond er een demonstratie van een topbiljarter plaats bij biljartvereniging De Zwaan. Bij Roelofsen speelden de leden van DBC, de Diepenheimse Biljartclub. Na de oorlog speelden ze in de competitie “Onder Ons”, met uit Diepenheim deelname van Hotel de Zwaan, Roelofsen, Boonk en Oudelaar. Jan Wegereef van Hotel de Zwaan was jarenlang de beste biljarter in deze contreien. In 1948 werd hij persoonlijk kampioen voor Diepenheim en Goor en in 1957 kampioen van de bond met een gemiddelde van 25. Met zijn specialiteit, de Série Américaine, het kleine spel langs de rand van het biljart, won hij in 1962 een wedstrijd met een gemiddelde van 42 en een hoogste serie van 133! Marinus Roelofsen kon er ook wat van. Zijn specialiteit was meer het bandstoten. In 1978 werd biljartvereniging de Mölnhöfte opgericht. De club bracht al heel wat kampioensteams voort. In maart 2000 werd het fameuze biljartteam van de (toen nog) ANBO, met Marinus Roelofsen, Jan Wegereef, Willem Altena, Teunis Ligtenbarg en Rinus l’Amie districtskampioen bij de senioren. En de Diepenheimers kwamen goed voor de dag: ze speelden in uniforme kleding gesponsord door slager Kastelein. Misschien kwam het ook wel door de demonstratie die Jan Brunnekreef uit Goor net daarvoor gegeven had. Maar toppers waren het!