‘Wij, Varkenland’ door Lucas de Man

  87

  Datum/Tijd
  vrijdag 26 januari 2018
  20:00 uur


  Wij, Varkenland is een aangrijpende solovoorstelling over roots, dromen, varkens, boeren, leven op het platteland en hard werken in een systeem waar je als boer nauwelijks vat op hebt. Op vrijdag 26 januari komt multi-talent Lucas de Man naar Herberg de Pol om deze voorstelling te spelen.
  De solo, geschreven en gespeeld door Lucas De Man in nauwe samenwerking met Johan Dehollander gaat over Stijn, een jongen van 30 jaar die na 12 jaar rondtrekken in de wereld terugkeert naar zijn geboortestreek. Zijn ouders waren varkensboeren, zijn broer heeft de boerderij overgenomen, hijzelf wilde ridder zijn.
  Lucas gebruikt het varken en de varkenswereld als metafoor voor onze huidige veranderende wereld en de zoektocht naar zijn rol daarin. Hij speelde de voorstelling in theaters maar ook al een paar keer met veel succes exclusief voor boeren en mensen uit de agrarische sector. Deze bijzondere voorstelling staat al sinds 2013 op verschillende plaatsen in Nederland en België, zowel voor theaterpubliek als boeren, in samenwerking met o.a. vakblad Varkens, De Werf, ZLTO, TAZ, Boeren op een Kruispunt, Boer en Buur en de Verkadefabriek. “Zijn monoloog zou weleens belangrijker kunnen zijn voor inzicht in de voedselsector dan veel dierenactivisten menen te kunnen bereiken” zegt de Theaterkrant over ‘Wij, Varkenland’.
  Om de voorstelling te maken ging Lucas de Man een maand lang op stage bij verschillende varkensboeren. Hij interviewde graanhandelaars, bankiers, boerenbondleden, veeartsen en agrarische hulpverleners. Met deze bagage schreef hij de actuele solo ‘Wij Varkenland’, die zowel bij (boeren)publiek als pers hoge ogen gooide. De persoonlijkheid van de Man draagt bij aan het succes: “De Man is een geboren verteller. Hij lardeert luchtige grapjes met bittere ernst.” aldus de Volkskrant.
  Naast theatermaker is De Man oprichter van Stichting Nieuwe Helden, kunstenaar en presentator van het tv-programma Kunstuur.

  Vrijdag 26 januari in Herberg de Pol.
  Aanvang 20.00 uur.
  Kaarten à € 10,- zijn te koop in Herberg de Pol of op www.herbergdepol.nl