Troostmuziek van de Bachwerkplaats in de kerk

  128

  Datum/Tijd
  zondag 8 oktober 2023
  16:00 uur


  Om de troostende werking van muziek te tonen verzorgen koor en orkest van de Bachwerkplaats o.l.v. Yt Nicolai een uitvoering van drie werken, twee vroege cantates van Johann Sebastian Bach en een motet van zijn zoon Johann Christoph Friedrich.

  Locatie: Johanneskerk, Grotestraat 1 te Diepenheim.

  J.S. Bach: Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir (BWV 131)
  J.C.F. Bach: Ich lieg und schlafe ganz mit Frieden

  J.S. Bach: Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (BWV 106)

  De cantate Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir is een van de vroegste werken van Johann Sebastian Bach en ontstaan in het kleine stadje Mühlhausen in Thüringen, vele jaren voordat Bach vanaf 1723 in Leipzig vrijwel wekelijks een cantate schreef. Cantate 131 is waarschijnlijk geschreven voor een Bußgottesdienst (boetedienst) voor de brand die Mühlhausen had geteisterd vlak voordat Bach aantrad, waarbij honderden huizen in het centrum verloren gingen.
  De cantate is opgedeeld in een flink aantal korte delen, zoals in die tijd gebruikelijk was.

  Het motet (gezongen muziekstuk met minimale instrumentale begeleiding) Ich lieg und schlafe ganz mit Frieden (1780) is van Johann Christoph Friedrich Bach (1732-1795), de jongste zoon van de grote Bach. Hij is vooral bekend om talloze instrumentale werken, maar hij heeft ook een aantal oratoria, cantates en andere geestelijke muziek geschreven. De teksten van het motet zijn grotendeels afkomstig uit Psalm 4:9, die handelt over de rust die godsvertrouwen kan bieden.

  Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (1707) is ook een vroege cantate van Bach en geschreven voor een rouwplechtigheid toen hij als organist in de Blasiuskirche in Mühlhausen werkte. Het is niet bekend wie de overledene was. Deze cantate wordt eveneens gekenmerkt door veel kortere en daardoor afwisselende delen, die toch een geheel vormen.

  Stichting Bachwerkplaats verzorgt zo’n vijf maal per jaar een koorconcert op hoog niveau in een kerk in de gemeente Hof van Twente onder leiding van de Diepenheimse dirigent Yt Nicolai. De koorleden zijn zeer gevorderde amateurs; dirigent en orkest zijn professionals. Het repertoire is veelal van Bach en tijdgenoten, maar uitstapjes naar andere periodes worden niet geschuwd.

  Toegangsprijzen: 17,50 en 10,00 (jongeren t/m 18 jaar)
  Meer informatie en kaartverkoop via
  www.bachwerkplaats.nl.