Tommy Wieringa in: “Literair in de Pol”

  76

  Datum/Tijd
  vrijdag 8 december 2017
  20:00 uur


  Tommy Wieringa vertelt over De heilige Rita en zijn geboortegrond

  Joe Speedboot, Caesarion en Dit zijn de namen. Allemaal bekende en bekroonde boeken van een van Nederlands grootste schrijvers Tommy Wieringa. Met zijn nieuwste boek ‘De heilige Rita’ keert Wieringa terug naar Twente, zijn geboortegrond. Op vrijdag 8 december komt Wieringa in Herberg de Pol vertellen over dit boek met daarin locaties uit zijn jeugd. De presentatie is in handen van Theo Hakkert. In oktober 2017 verscheen de verpletterende roman De heilige Rita over een vader en zijn zoon Paul en over de nieuwe tijd in een traditioneel grensdorp. Paul Krüzen woont al zijn leven lang met zijn vader in een Saksische spookboerderij aan de Duitse grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. In de halve eeuw die intussen verstreken is hebben ze hun dorp sterk zien veranderen. Tommy Wieringa, opgegroeid in Geesteren en omgeving, noemt dit de streek van het zwijgen. “Iedereen weet het, niemand zegt wat.” Volgens hem is het typerend voor een grensstreek. Er gebeurt van alles, ook op illegaal gebied. Maar het is mede daardoor een streek voor mooie verhalen. Een van de thema’s in de roman is grote eenzaamheid. Marinus, de beste vriend van Tommy stierf in grote eenzaamheid. Het boek is aan hem opgedragen.

  Dat Tommy Wieringa een erkend schrijver is blijkt. In mei 2014 stond de schrijver op nummer 1 in Top-35 van Nederlands belangrijkste schrijvers, hij won prijzen als Inktaap, F. de Bordewijk-prijs, de Tzumprijs en hij ontving de Gouden Boekenuil 2013 van de lezersjury. Zijn boeken worden internationaal vertaald in onder andere het Frans, Duits, Italiaans, Arabisch en Afrikaans. Ook De heilige Rita lijkt een internationaal succes te worden.  Enkele malen per jaar gaat Herberg de Pol de samenwerking aan met boekhandel Lovink uit Lochem in ‘Literair in de Pol’. Diverse Nederlandse schrijvers, waaronder Jan Brokken, Marc Reugebrink en Jolande Withuis maakten al hun opwachting.

  Vrijdag 8 december in Herberg de Pol Aanvang: 20.00 uur.  Kaarten á € 12,50,- op www.herbergdepol.nl of in Herberg de Pol te Diepenheim