Solotentoonstelling Sjoerd Buisman in Kunstvereniging Diepenheim

  194

  Datum/Tijd
  zaterdag 21 november 2020
  14:00 uur tot 16:00 uur


  Gesloten Silphium spiraal (Ouroboros)・herbarium・2010

  Viscum divi-divi (detail)・herbarium, hout, lak・2012

   

  Kunstvereniging Diepenheim opent zaterdag 21 november de tentoonstelling Contrapunt van Sjoerd Buisman. In deze solotentoonstelling presenteert Buisman drie verschillende ‘werkfamilies’, waaronder de Divi-divi werken die als zelfstandige groep nog niet eerder in Nederland getoond zijn. Curator van de tentoonstelling is Cees de Boer.

  Deze presentatie van Sjoerd Buisman (1984, Gorinchem) betekent voor de Kunstvereniging een hernieuwde kennismaking met zijn werk. Buisman is de eerste kunstenaar die 30 jaar geleden bij de toen recent opgerichte Kunstvereniging exposeerde.

  Contrapunt

  In zijn oeuvre speelt Buisman natuur en kunst, werkelijkheid en abstractie, tegen elkaar uit. Vergelijkbaar met het contrapunt in twee- of meerstemmige muzikale composities. Soms is een belangrijk principe uit de plantenwereld, zoals een spiraalvorm, bladstand, vertakking of belemmeringen van het groeiproces, de leidraad voor een compositie. Soms zijn het plantaardige materialen die aan abstracte, wetmatige en/of artistieke principes onderworpen worden. Hoe productief het hanteren en manipuleren van twee of drie principes is, blijkt in deze tentoonstelling uit drie verschillende werkfamilies die te zien zijn.

  Drie werkfamilies

  In de Ouroboros sculpturen worden het begin en het einde van een winding of schakeling van takken aan elkaar verbonden. De naam verwijst naar de slang die in zijn staart bijt; symbool van oneindigheid, transformatie en verjonging. De sculpturen kunnen minimalistisch en duidelijk leesbaar zijn, maar ook maximalistisch en chaotisch uitgewerkt. Elk Fractaal werk toont een momentopname uit een proces van deling en vertakking dat oneindig door zou kunnen gaan. De Divi-divi werken gaan uit van een natuurlijk gegroeide vertakking waaraan kleine elementen worden toegevoegd die allemaal in een bepaalde richting wijzen. Kunstmatige en natuurlijke groei vormen hier elkaars contrapunt.

  Aanmelden opening

  De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zaterdag 21 november in het hoofdgebouw van de Kunstvereniging, aan de Grotestraat 17 te Diepenheim. De opening kan in een klein gezelschap bijgewoond worden en wordt daarom deze middag meermaals herhaald: om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Bij de (verplichte) aanmelding via info@kunstvereniging.nl kan de voorkeurstijd worden aangegeven. De tentoonstelling is tot en met zondag 21 maart 2021 te bezichtigen.