Rutger Buiter met TABLE MANNERS in Diepenheim

  42

  Datum/Tijd
  zaterdag 4 maart 2017
  20:00 uur tot 22:00 uur


  Zaterdag 4 maart om 20.00 uur.

  Rutger Buiter, theatermaker, beeldend kunstenaar en muzikant, lijkt misschien een onbekende voor de mensen in Diepenheim, maar is dat zeker niet. Hij maakte indertijd deel uit van de groep The Lunatics en was als zodanig in 3 voorstellingen op locatie te zien in Diepenheim en omgeving. Ook werkte hij in het verleden bij de groep Vis à Vis. Nu brengt hij in de theaterzaal van Cultuurcentrum Herberg de Pol zijn eerste solovoorstelling Table Manners.

  Hoe het heftige wereldnieuws het leven van een burgerman voorgoed verandert. Daarover gaat Table Manners. Niets meer dan een tafel, een stoel, een staande lamp en zijn muziekinstrumenten heeft hij tot zijn beschikking. Met even simpele als ingenieuze middelen laat Buiter de transformatie zien van toeschouwer tot betrokkene bij het wereldleed.

  Het is een overzichtelijke wereld, waarin de simpele burgerman leeft. Hij wordt wakker, eet, leest zijn krant. Op gezette tijden worden zijn handelingen onderbroken door de slaande klok die aangeeft dat het tijd is voor een kop koffie. Het is letterlijk een zwart-witte wereld ook, waarin alles zijn vaste plaats heeft. Zijn pyjama is zwart-wit, zijn hoed, zijn sloffen, zijn eettafel, zijn serviesgoed. Hij leeft zijn ordelijke leven, totdat het sombere wereldnieuws de burgerman in zijn greep krijgt via de krant, die heel toepasselijk Daily Misery heet.

  Buiter heeft de beschikking over een meer dan ingenieus decor, met prachtige rekwisieten. Zo wordt zijn stoel een ladder en zijn vierkante tafel allerlei dingen, tot een vliegtuig aan toe. Basis voor de woordenloze vertelling zijn fraaie pop-up boeken waaruit onder andere een woestijn-tafereeltje met geiten en een kolkende zee omhoog komen. Buiter verzorgt bovendien zelf live zijn muziek met elektrische gitaar en mondorgel.

  Table Manners vertelt een allesbehalve vrijblijvend verhaal. Vanuit het burgermansbestaan dat zich afspeelt op een rond kleedje met een doorsnee van misschien twee meter, neemt de voorstelling ons mee naar brandhaarden zoals Syrië, om te eindigen bij de problematiek van de vluchtelingen die met bootjes de Middellandse Zee oversteken. Zo transformeert Table Manners van vrolijk in macaber.

  Met live muziek, poppenspel, fysieke komedie en een wonderlijke tafel vol speciale effecten houdt Table Manners ons op subtiele wijze een spiegel voor. Poëtisch spektakeltheater op de vierkante meter.

  Kaarten á € 10,00 zijn aan de kassa verkrijgbaar en via www.herbergdepol.nl