Poëziefestival in Gelselaar

  75
  Jury Nedersaksische gedichten, v.l.n.r.: Gerrit Klaassen, Goaitsen van der Vliet en Jaap Nijstad

  Datum/Tijd
  zaterdag 14 oktober 2023
  19:30 uur


  Jaarlijks vindt op de tweede zaterdag van oktober in het nabije Gelselaar een poëziefestival plaats dat opnieuw kan rekenen op deelname van over de landsgrenzen. Er zijn twee categorieën: Nederlandstalig en Nedersaksisch. De eerste vier jaargangen kenden als thema ‘appel’, ‘bron’, ‘zwaluw’ en ‘mijn taal’. Dit jaar is de onderwerpkeuze vrij gelaten.

  Ten opzichte van vorige edities trekt het vijfde festival een record aantal deelnemers. Uit allerlei delen van Nederland en opnieuw ook veel uit België, waar vorig jaar de winnaar vandaan kwam. Bij de sluitingstermijn (begin augustus) hadden 129 deelnemers maar liefst 297 Nederlandstalige gedichten ingeleverd, terwijl 24 deelnemers, waaronder ook uit Duitsland, in totaal 53 gedichten in de streektaal inzonden. Het festival is vrij toegankelijk.

  Belgisch en Gronings stempel op poëziewedstrijden in Gelselaar

  Vlaamse en Groningse dichters zetten dit jaar nadrukkelijk hun stempel op de lustrumeditie van de populaire poëziewedstrijden in Gelselaar. Zes van de tien genomineerden bij de categorie Nederlandstalige gedichten zijn afkomstig uit België, onder wie een 17-jarige. Onder de tien genomineerde Nedersaksische gedichten zijn er vier met een Groninger variant, drie van het Hogeland en één uit het Westerkwartier. Verder zit hier ook weer een bijdrage uit Duitsland bij.

  De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdagavond 14 oktober in de kerk van Gelselaar, aanvang half acht. Genomineerden dragen zo mogelijk zelf hun gedicht voor. Beide winnaars ontvangen een penning, die is vervaardigd door beeldhouwer Anton ter Braak.

  Het Enschedese muziekensemble Arcoflute, dat bestaat uit Rina Hilbrands op fluit, Loes Stolker op viool en Miriam Kroeze op cello, verleent medewerking aan deze avond. Het repertoire van dit sinds 2020 bestaande gezelschap varieert van klassieke muziek tot volksmuziek en lichte muziek en/of popmuziek.

  Over het sonnet

  Dichter Sander Grootendorst en Twents platschriever Gerrit Klaassen houden tijdens dit poëziefeest een inleiding over het sonnet (mogelijk in de vorm van een samenspraak). De maximale lengte van de ingezonden gedichten voor de Gelselaarse poëziewedstrijden bedroeg dit jaar veertien regels, gelijk het aantal dat een sonnet telt. Dat het thema deze keer is vrijgelaten kon wel eens mede van invloed zijn geweest op het grote aantal gedichten dat werd ingezonden. Beide jury’s kregen daarmee dan ook een omvangrijke taak te vervullen. De categorie Nederlandstalige gedichten was toevertrouwd aan Otteline van Panthaleon van Eck, Barbara Pavinati en Sander Grootendorst, de categorie Nedersaksisch aan Gerrit Klaassen, Jaap Nijstad en Goaitsen van der Vliet. In beide categorieën verwierf één dichter twee nominaties.

  Waar:              dorpskerk Gelselaar

  Enschedese muziekgezelschap Arcoflute, van links naar rechts: Loes Stolker, Miriam Kroeze en Rina Hilbrands.