literaire avond Jolande Withuis

  47

  Datum/Tijd
  zaterdag 14 januari 2017
  20:00 uur


  De eerste literaire avond in het nieuwe jaar is op vrijdag 14 januari, 20.00 uur, met schrijver Jolande Withuis. Zij baarde opzien met haar boek ‘Juliana, vorstin in een mannenwereld’.

  Een bijzonder boek dat zeker ook de mensen uit Diepenheim zal interesseren aangezien Juliana met haar gezin destijds vaak in Diepenheim kwam. Daarnaast is er nog een connectie met onze omgeving vanwege Marie Anne Tellegen, destijds directeur van het Kabinet van de Koningin. Marie Anne was erg op de hand van Prins Bernard en na haar pensionering woonde ze op het Weldam. Ook over haar is een biografie verschenen van de hand van W.H.Weening ‘Vrouw achter de Troon’.

  Allemaal ingrediënten die borg staan voor een mooie en interessante avond!

  Jolande Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD. Ze was jarenlang columniste voor Opzij en schrijft voor NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant. In 2012 was Withuis een van de geïnterviewden in het programma Zomergasten. Bij De Bezige verschenen Erkenning (2002) Na het kamp (2005), De vrouw als mens (2007) en in 2008 Weest manlijk, zijt sterk, een biografie over verzetsman Pim Boellaard, die werd bekroond met de Grote Geschiedenis Prijs 2009.

  Juliana – Vorstin in een mannenwereld. Een meer dan 800 pagina’s tellende wetenschappelijke biografie. Een roerende levensgeschiedenis, waar we tot nu toe behalve de kale feiten weinig van wisten, maar door dit boek zo dichtbij komen.

  Juliana (1909-2004) was een door velen geliefde vorstin; niettemin weten we weinig van haar persoonlijk leven. Na een afgeschermde jeugd in de benauwenis van het hof en na haar opbloei tijdens haar verblijf in Canada gedurende de Tweede Wereldoorlog, waarbij ze zich veel actiever inzette voor de geallieerde zaak dan veelal wordt gedacht, begon Juliana in 1948 vol ambitie aan haar ‘zware maar mooie’ taak. De competente prinses werd evenwel algauw geconfronteerd met grote persoonlijke en politieke teleurstellingen en haar regeringsperiode werd getekend door een reeks van crises. Juliana’s blijvende liefde voor prins Bernhard werd haar achilleshiel. Hij bracht haar bijna ten val.
  Juliana was grillig en gretig; gelovig en goedgelovig. Gewoon was ze in elk geval niet. Ze moest functioneren in een wereld van zich vaak superieur voelende mannen. En zoals ze zich tegen allerlei andere conventies verzette, verzette Juliana zich van jongs af aan tegen de achterstelling van vrouwen.
  Niet eerder verscheen een zo uitgebreide, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde biografie van de vorstin die velen beschouwen als ‘onze’ koningin. Withuis kon haar werk baseren op brieven en ander nooit eerder gepubliceerd privémateriaal. Daarmee schreef ze niet alleen een intieme en indringende levensgeschiedenis, maar ook een portret van een veelbewogen eeuw.

  Jolande Withuis wordt geïnterviewd door Theo Hakkert.

  De avond wordt georganiseerd i.s.m. Boekhandel Lovink, waarbij Jolande ook boeken zal signeren.