Literair in de Pol 

  29

  Datum/Tijd
  zaterdag 11 november 2017
  20:00 uur


  Literair in de Pol staat met Jan Brokken op zaterdag 11 november in het teken van de Antilliaanse muziek, gebaseerd op Chopin. De schrijver traceerde de wortels van de Antilliaanse muziek en schreef er een hartstochtelijk boek vol verhalen over. Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin oogstte veel lof in Nederland. Brokken wordt in zijn concertlezing ‘Chopin rond de Evenaar’ bijgestaan door pianist Marcel Worms.

  In hun concertlezing Chopin rond de Evenaar laten Jan Brokken en Marcel Worms op vrolijke en aanstekelijke wijze horen hoe culturen in elkaar overgaan en hoe makkelijk de Chopinachtige mazurka’s, walsen en dansen zich lieten plooien naar tropische hartstocht en verbindingen aangingen met lokale ritmes.

  Jan Brokken oogstte met zijn boek Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin veel lof in Nederland, de Antillen en Polen. In 2014 verschijnt de Amerikaanse uitgave. Voor de presentatie van de Poolse editie toerde Jan Brokken met vier Antilliaanse pianisten door Polen. Jan Brokken: ‘Wij hebben de Antilliaanse mazurka teruggebracht naar het land van herkomst. De Polen waren stomverbaasd. Zij hoorden een Chopin die een eeuw lang onder de palmen had vertoefd.’

  Pianist Marcel Worms verdiepte zich in de muziek van Francisco Mignone en reisde naar
  Rio de Janeiro om een masterclass te volgen bij de weduwe Mignone – zelf een begenadigd concertpianiste. Hij stelde een cd samen met de meest kenmerkende muziekstukken van Mignone.

  Van deze concertlezing gaat iedereen opgewekt naar huis, want de verhalen die Jan Brokken vertelt zijn uitermate grappig en de 15 korte muziekstukken die Marcel Worms laat horen nopen tot meewiegen en bijna: tot meedansen.

  Literair in de Pol vindt maandelijks plaats. De editie met Jan Brokken is op
  zaterdag 11 november in Herberg de Pol
  Aanvang 20.00 uur.
  Kaarten kosten € 12,50.
  Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op www.herbergdepol.nl.