Helmert Woudenberg: “Waterman”

  83

  Datum/Tijd
  donderdag 20 april 2017
  20:00 uur


   

  Helmert Woudenberg komt in Werkplaats Diepenheim een paar dagen werken aan zijn voorstelling WATERMAN uit 2009. Op veler verzoek gaat hij de voorstelling nog een aantal keren spelen. Het is een verhaal over de oorlog en past mooi in deze tijd. En aangezien hij komt werken in Diepenheim, wil hij de voorstelling hier ook graag spelen op donderdag 20 april a.s. in de theaterzaal van het Cultuurcentrum.

  Waterman vertelt het aangrijpende onderduikverhaal van de joodse Hatty (Hartog) Waterman.
  Hatty Waterman is de vierde in een gezin met 14 kinderen. Op 10 november 1942 slaat het noodlot toe. Het gezin wordt afgevoerd naar Auschwitz, waar ze allen de dood zullen vinden. Hatty, op het moment van de deportatie 21 jaar, staat wonderwel niet op de lijst. Verslagen blijft hij achter, in zijn eentje.
  Dan begint een van de meest bizarre en aangrijpende verhalen dat tijdens de bezetting plaats vond.
  Door voortdurend van adres te veranderen, weet Hatty zijn noodlot te ontlopen. Op die tocht van schuilplaats naar schuilplaats ontmoet hij markante figuren als zijn heldhaftige Tante Dora en de grimmige Jodenverraadster Ans van Dijk.

  De overgrootvader van Helmert Woudenberg was boer in de Jodenbuurt in Amsterdam. Zijn veertien koeien transporteerde hij dagelijks per platte schuit naar de Watergraafsmeer, waar hij ze liet grazen. Ondanks dat hij orthodox Christen was, kon hij prima aarden tussen de Joodse mensen. Hij verkocht ze melk en de 7-jarige Hatty was een van zijn klanten.

  In Waterman zit Helmert Woudenberg tegenover het 7-jarige Joodse jongetje, dat zijn grootvader zo goed kende. Hatty is inmiddels 85 en Helmert luistert ademloos naar zijn verhaal.

  De Volkskrant in 2009 : Helmert Woudenberg vertelt een meesterlijk en meeslepend onderduikverhaal.

  Aanvang 20.00 uur
  Kaarten à € 7,50 verkrijgbaar aan de kassa of via: www.herbergdepol.nl