Helmert Woudenberg speelt Carmiggelt

  59
  foto: Sanne Helgenberger

  Datum/Tijd
  vrijdag 25 januari 2019
  20:00 uur


  Zo was Helmert in juni en juli nog in Diepenheim waar hij speelde in de voorstelling Koning van het Grasland en zo is hij op vrijdag 25 januari alweer te zien met de voorstelling Carmiggelt in Cultuurcentrum Herberg de Pol.

  Op de zeedijk stond ‘s morgens een man van een jaar of vijftig op het bruggetje en staarde in het water. ‘Daar gáát weer een doje hond,’ zei hij. ‘Die drijven hier veel. Vieze stad. Een móóie stad, hoor. Maar vies. Mooi en vies.’ Hij keek weer in de gracht en begon zachtjes te neuriën: ‘Mooi en vies, mooi en vies, mooi en vies, pomperdepom….’

  Van 1947 tot 1975 schreef Simon Carmiggelt in dagblad Het Parool elke dag een Kronkel. Dat was meer een kort verhaal, een levensschets. Een man (onmiskenbaar Carmiggelt zelf) slentert door de stad en belandt in een komische situatie of heeft (en dat vaak in de kroeg) een ontmoeting met een kleurrijk type. Humor met een melancholieke ondertoon. De Kronkels leenden zich ook zeer wel voor voordracht. Dat deed Carmiggelt zelf op de toen nog zwart-wit televisie, maar het werd ook gedaan door coryfeeën als Ko van Dijk en Kees Brusse.
  Nu, meer dan veertig jaar na Carmiggelts dood, blijkt dat de tijd dit oeuvre niet heeft aangetast.
  Helmert Woudenberg (en velen met hem) vinden het hoog tijd om Carmiggelt en zijn Kronkels opnieuw in de schijnwerpers te zetten. In Carmiggelt speelt hij een aantal van die grappige maar ook droefgeestige gebeurtenissen en kleurrijke maar ook ontroerende personages uit. Voor ouderen een nostalgisch weerzien, voor jongeren ongetwijfeld een prettige kennismaking met een tijd dat er nog lustig door iedereen werd gerookt en een glas bier een gulden kostte.
  Datum: vrijdag 25 januari
  Tijd: 20.00 uur
  Waar: Herberg de Pol
  Kaarten à € 10.- via www.diepenheim.nl of in Herberg de Pol
  Houders van een theaterpas hebben gratis toegang.