Fadozangeres Daisy Correia naar Diepenheim

  48

  Datum/Tijd
  zondag 26 februari 2017
  15:00 uur


  Liefhebbers van de ‘fado’ kunnen op zondag 26 februari om 15.00 uur hun hart ophalen aan zangeres Daisy Correia die dan met haar begeleidingsband een ode brengt aan de wereldberoemde fadozangeres Amália Rodrigues. 

  Daisy Correia is een Nederlandse fadozangeres, met een Nederlandse vader en een van oorsprong Portugese moeder. Na enige omzwervingen in de muziekwereld belandt ze bij haar oorsprong en gaat verder binnen dit genre.
  Het publiek wordt direct bij het optreden betrokken met een inleidend verhaal over het leven van Rodrigues, de zangeres die de wereld kennis heeft laten maken met deze kunstvorm. Daisy Correia is meer dan geïnspireerd door Amália Rodrigues, maar ze is een andere persoon en wil dus ook niet met haar vergeleken worden.
  Het publiek krijgt bijvoorbeeld het nummer Com Que Voz voorgeschoteld, geschreven door Rodrigues en gebaseerd op een gedicht van de Portugese trots Luís Vaz de Camões. Het wordt opgevoerd in de klassieke fadosetting met contrabas (Marko Bonarius), achtsnarige gitaar (Joeri de Graaf) en de Portugese gitara (António Carlos Costa). Vanuit haar ziel laat Daisy Correia de muziek de zaal instromen, spatzuiver en slechts licht ondersteund door de instrumenten.
  Zo komen allerlei bekende liederen voorbij in Dam, wat staat voor Daisy Amália Medley, waar de fado in het Spaans, Frans en tenslotte Italiaans wordt gebracht. Net zoals Amália Rodrigues dat zoveel als mogelijk deed in de landen die zij bezocht om op te treden. Ook échte tranentrekkers zoals Lágrima en het niet onomstreden Mae Preta wat ingaat op de tijd van de slavernij en tijdens het bewind van Salazar ronduit verboden was.
  Omdat Amália Rodrigues de muziek te mooi vond om het niet te laten horen herschreef zij tijdelijk de tekst en noemde het stuk Barco Negro (zwarte boot). Met Frank Keizer op vleugel zingt Daisy Correia Amalia na gente, geschreven door Amélia Muge, op muziek gezet door Daisy zelf en opgedragen aan de koningin van de fado. In Fadista, een door Herman Pieter de Boer geschreven hommage aan Rodrigues wordt de bewondering voor deze fadozangeres die dit genre wereldwijd bekend maakte niet onder stoelen of banken gestoken. Met het vertellen van het levensverhaal van Amália Rodrigues is Daisy Correia niet in de valkuil terecht gekomen van enig ‘soundmixshow’-gehalte. Zij zet zichzelf krachtig neer en gebruikt de fado om haar verhaal kracht bij te zetten.

  Kaarten á € 15,00 zijn verkrijgbaar aan de kassa of via www.herbergdepol.nl