Diepenheim en de strijd om het Zilveren Hoorntje

  97

  Datum/Tijd
  zaterdag 29 december 2018
  14:00 uur tot 16:00 uur


  De strijd om het Zilveren Hoorntje is een jaarlijks hoogtepunt voor de Twentse midwinterhoornblazers. Dit jaar vindt dit Twents blaaskampioenschap voor buurtschappen plaats op zaterdag 29 december bij de vijver achter Zalencentrum Beltman, gelegen aan de Goorseweg te Diepenheim. Gastheer is de groep Mirreweenterhoornbloazers Goor – Diepenheim (MWBGD).

  Dit blaastoernooi onder auspiciën van de Stichting Midwinterhoornblazen Twente is een jaarlijks terugkerende traditie, die is begonnen in 1954. Ruim 70 seniorenblazers uit 26 buurtschappen zullen in het Stedeke een demonstratie geven door hun eigen “oale roop” te laten horen. Het doel is om te leren van elkaar en onder het genot van een kop koffie en plak krentenwegge met elkaar te kuieren over het midwinterhoornblazen.

  Iedere buurtschap bestaat uit drie blazers. Tijdens de demonstratie luistert een jury van 5 personen op afstand naar de prestaties van de blazers en wordt er een klassement bijgehouden wie de beste individuele blazer is. De blazers worden beoordeeld op de vormgeving van de melodie, de techniek, de zuiverheid en op de blaassterkte.

  Voor de deelnemers en midwinterhoorns gelden de volgende regels:
  ⦁ De hoorn is gemaakt van hout, zoals berk, wilg, els, lijsterbes o.i.d.
  ⦁ De hoorn moet zoveel mogelijk naturel blijven
  ⦁ Niet gelakt aan de binnenzijde en weinig franje
  ⦁ De midwinterhoorn is tussen de 1 meter en 1 meter 60 lang
  ⦁ De diameter bij het mondstuk is ongeveer 6 cm
  ⦁ Het mondstuk (de happe) is gemaakt van hout, bij voorkeur vlierhout.

  De midwinterhoornblazers zijn zaterdag 29 december te horen van 14.00 tot 16.00 uur waarna in Zalencentrum Beltman de winnaar van het Zilveren Hoorntje 2018 bekend wordt gemaakt. De prijs ging vorig jaar naar de buurtschap Losser dorp.

  Voor meer informatie: Martijn Tellmann, secretaris MWH Goor Diepenheim mwhgoordiepenheim@hotmail.com