Deeps Vocaal zingt Ein Deutsches Requiem

  71

  Datum/Tijd
  zaterdag 18 november 2023
  20:00 uur


  Hofkerk Goor

  Het klassiek kamerkoor Deeps Vocaal uit Diepenheim, onder leiding van Yt Nicolai, brengt op 18 november het troostrijke werk Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms in een bijzonder quatre-mains-versie. Toppianisten Pieter Grimbergen en Steven Faber begeleiden de uitvoering. Vocaal solisten zijn Marjon Strijk (sopraan) en Sinan Vural (bariton).

  Johannes Brahms (1833-1897) schreef zijn grootste werk tussen 1865 en 1868. In de periode daarvoor verloor hij zijn moeder en zijn beste vriend, componist Robert Schumann. Brahms was niet religieus, dus een traditioneel requiem, waarin gebeden wordt voor het zielenheil van de overledene, werd het niet.  Brahms’ requiem is geschreven ter troost van de nabestaanden. Hij koos daartoe teksten uit het Oude en Nieuwe Testament, die de nabestaanden helpen hun verdriet te verwerken en de onomkeerbaarheid van de dood te accepteren. De titel van het werk, Ein Deutsches Requiem, verwijst naar de gebruikte taal, en niet naar het land Duitsland, dat ten tijde van de compositie nog niet bestond.

  Ein Deutsches Requiem is een groots werk, waarbij een koor begeleid wordt door een voltallig symfonieorkest. Brahms schreef echter ook een quatre-mains-versie voor kamerkoor en twee pianisten, die niet minder indrukwekkend is. Deze versie zal Deeps Vocaal uitvoeren met de bekende Diepenheimse pianist Pieter Grimbergen en Steven Faber, docent piano aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle.

  Ein Deutsches Requiem is het volgende grote stuk van Deeps Vocaal, na eerdere succesvolle uitvoeringen van het Requiem van Mozart, Psalm 42 van Mendelssohn en de Petite Messe Solennelle van Rossini. Wegens de te verwachten grote belangstelling wordt het concert uitgevoerd in de Hofkerk in Goor. Reserveren wordt aanbevolen.

  —-

  Zaterdag 18 november 2023, Hofkerk Goor

  Toegang: € 17,50

  Kaartverkoop via: www.deepsvocaal.nl