Beleef de Nacht van de Nacht in Twente

  91

  Datum/Tijd
  zaterdag 29 oktober 2022
  18:00 uur tot 23:00 uur


  Beleef de Nacht van de Nacht op 29 oktober in Twente

  Op zaterdagavond 29 oktober is alweer de 18e editie van de landelijke Nacht van de Nacht. In heel Overijssel worden activiteiten georganiseerd waarbij de beleving van de nacht centraal staat. Ga bijvoorbeeld samen met de boswachter op zoek naar nachtdieren, kijk met een telescoop naar de sterren of bezoek een theatervoorstelling of festival in het donker. Nieuwsgierig naar een activiteit bij jou in de buurt? Kijk dan op www.nachtvandenacht.nl.

  Oerkwaliteiten
  Tijdens de Nacht van de Nacht brengt Natuur en Milieu Overijssel het belang van duisternis voor mens en dier onder de aandacht. De nacht brengt duisternis en stilte: belangrijke oerkwaliteiten die niet zo heel vanzelfsprekend meer zijn. Die oerkwaliteiten moet je beleven met eigen ogen en oren. Op meer dan 20 locaties in Overijssel kun je verrassende nachtelijke activiteiten doen: tijdens de Nacht van de Nacht is er voor iedereen wat te beleven.

  Nacht van de Nacht in Twente
  In Twente valt er een heleboel te beleven tijdens de Nacht van de Nacht! Kijk snel wat er bij jou in de buurt te doen is! Kijk voor alle informatie, tickets en tijden www.nachtvandenacht.nl

  Markelo
  Bij Informatieboerderij ’n Witten in Markelo organiseert IVN Rijssen-Holten een interessante lezing over de maan. Als het helder is kan er met een telescoop naar planeten worden gekeken. Fotostudio Markelo organiseert een Photowalk. Houd je van fotograferen? Sluit aan en loop lekker met mee. Het is geen workshop, maar tijdens het wandelen kunnen kennis en ervaring uitgewisseld worden.

  Haaksbergen
  Loop mee met Natuurmonumenten tijdens de gezinswandeling in het donker. Onderweg worden jullie getrakteerd op duistere verhalen…..

  Enschede
  Een concert in de buitenlucht, dat is weer eens wat anders! Luister op de campus van de UT naar een prachtig carillonconcert door de Campus Beiaard Kring! . Om 19.30 wordt vanaf de klokkentoren het startschot gegeven voor dit evenement met het nummer “Mag het Licht Uit” van De Dijk. Daarna worden er verschillende liederen gespeeld in het nachtthema.

  Almelo
  Doepark de Hagen is tijdens de Nacht van de Nacht in algehele duisternis gehuld. Om 17.30 is er een verrassingsbuffet bij kaarslicht in het Natuurhus. Ook kun je meedoen met een nachtwandeling. Tijdens deze nachtwandeling is er een verhalenverteller, kun je uilen en nachtvlinders zoeken en worden de zintuigen op de proef gesteld.

  De Lutte
  IVN Oldenzaal-Losser e.o. organiseert een wandeling voor het hele gezin bij Erve Middelkamp. Tijdens de 1,6 km lange tocht kun je onderweg deelnemen aan allerlei spannende opdrachten die je van alles leren over de nachtdieren in Twente.

  Denekamp
  De Nacht van de Nacht betekent Night at the museum bij Natura Docet in Denekamp! Gewapend met jouw eigen zaklamp krijg je een rondleiding door het museum en hoor je de verhalen van dieren die normaal nooit aan bod komen! Of doe mee met CSI-braakbal: wie was het slachtoffer van de uil?

  Lattrop
  Vlakbij Denekamp, in Lattrop, vind je Cosmos; de donkerste sterrenwacht van Nederland. De sterrenwacht heeft een gevarieerd programma tijdens de Nacht van de Nacht Leer alles over sterren in het planetarium en bekijk Saturnus en Jupiter door de grote telescopen.

  Springendal
  Op het erf van hoeve Springendal organiseert Staatsbosbeheer activiteiten voor het hele gezin. Je kunt er braakballen pluizen, nachtdieren bewonderen, sterren kijken en natuurlijk lekker opwarmen bij het kampvuur. Ook zijn er nachtwandelingen met duistere verhalen voor gezinnen en volwassenen…

  Galgenberg Mander
  Landschap Overijssel organiseert een wandeling over de Galgenberg met een spannend verhaal…. Na deze tocht kun je bijkomen met een kop warme choco bij Watermolen Frans.

  Engbertdijksvenen
  In het bijzondere hoogveengebied Engbertdijksvenen ligt infoboerderij Huisken. Rondom deze boerderij kun je verschillende activiteiten doen: kijk naar de sterren bij een uitkijkpunt, bak een marshmallow boven het vuur en bewonder verschillende nachtdieren. Ook kun je meedoen met verschillende nachtwandelingen door het gebied.

  Mag het licht uit?
  Het is ’s nachts al lang niet meer écht donker. Bedrijfspanden en overheidsgebouwen houden vaak de lichten aan uit veiligheidsoverweging of als reclame. Dit heeft een negatieve invloed op bijvoorbeeld nachtvlinders en trekvogels, en het is -zeker nu- natuurlijk zonde van de energie. Het ’s nachts verlichten van panden is ook nog eens onnodig de veiligheid. In de praktijk blijkt juist dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat licht op sensors (die aangaan bij beweging) een afschrikkende werking hebben. In de aanloop naar de Nacht van de Nacht roepen we overheden en bedrijven dan ook op om de lichten uit te doen.