Bach’s Weihnachtsoratorium in Twente

  88

  Datum/Tijd
  zaterdag 9 december 2023
  19:30 uur


  Oude Blasius Delden, zaterdag 9 december 2023, 19:30 uur

  Koor en orkest van de Bachwerkplaats o.l.v. Yt Nicolai brengen in samenwerking met de Vereniging Cultuurvrienden Oude Blasius het grootse en meest feestelijke werk van Johann Sebastian Bach, het Weihnachtsoratorium, naar Twente. Alle zes de cantates zullen worden uitgevoerd. De beste manier om de kerstperiode in te luiden!
  Het Weihnachtsoratorium is een van de grote koorwerken uit de barok naast de Mattheus- en de Johannespassion. Dit oratorium is door Bach geschreven in 1734 voor zes dagen na de kerstnacht: eerste, tweede en derde kerstdag, nieuwjaarsdag, de zondag na nieuwjaar en Driekoningen. Als alle cantates na elkaar uitgevoerd worden, ontstaan duidelijke verbanden en wordt de ervaring verder geïntensiveerd.
  Zoals te doen gebruikelijk heeft Bach veel koralen en aria’s ‘gerecycled’ van eerdere werken, die hij geschreven had voor bijvoorbeeld de verjaardag van een Saksische vorst. De door de Evangelist gezongen bijbelteksten verbinden de delen met elkaar. Een groot orkest met pauken en koperblazers versterkt de feestelijke stemming. Logisch, want het nieuwe leven en de nieuwe hoop op verlossing moet gevierd worden!

  Koor en orkest van de Bachwerkplaats o.l.v. Yt Nicolai.

  Solisten: Enide Lebrocquy (sopraan), Emilie Wijers (alt), Gert-Jan Verbueken (tenor/evangelist), Sinan Vural (bas)

  Toegangsprijs: € 35,- / € 30,- (leden Ver. Cultuurvrienden) / € 17,50 (jongeren t/m 18 jaar)

  Kaartverkoop: www.bachwerkplaats.nl / Readshop, Langestraat 19, Delden

  Deze uitvoering van het Weihnachtsoratorium wordt mede mogelijk gemaakt door: Het Cultuurfonds en Gemeente Hof van Twente.

  Stichting Bachwerkplaats verzorgt zo’n vijf maal per jaar een koorconcert op hoog niveau onder leiding van Yt Nicolai in een kerk in de gemeente Hof van Twente. De koorleden zijn zeer ervaren amateurs; dirigent, orkest en solisten zijn professionals.

  Vereniging Cultuurvrienden Oude Blasius organiseert sinds 2017 met grote regelmaat culturele activiteiten in de monumentale middeleeuwse kerk van Delden.

  Yt Nicolai (foto: Dirk Schreuders)