Film Dicht bij Vermeer in de Reggehof

  40

  Datum/Tijd
  dinsdag 25 april 2023
  14:00 uur tot 20:00 uur


  Speciaal tijdens Diepenheims Kunstmoment draait Filmhuis Alleman op 25 april twee keer “Dicht bij Vermeer”. In de film neem je een kijkje achter de schermen van de bijzonder populaire Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum.

  Gouden Kalf winnaar Suzanne Raes geeft met “Dicht bij Vermeer” een unieke inkijk in de totstandkoming van deze grootste Vermeertentoonstelling ooit.

  Ze filmt Rijksmuseum curatoren Gregor Weber en Pieter Roelofs en restauratoren Abbie Vandivere en Anna Krekeler in hun missie om een nieuwer, completer beeld te geven van de schilder. Want hoewel Het melkmeisje en Meisje met de parel wereldberoemd zijn weten we weinig van Johannes Vermeer zelf. Geen zelfportretten, geen brieven, geen aantekeningen; een klein oeuvre is alles wat de Hollandse Meester naliet.

  Deze fascinerende documentaire laat alles zien: van de stille diplomatie die nodig is om de Vermeers naar Nederland te krijgen en de nieuwe kennis die wordt opgedaan door schilderijen verflaag voor verflaag schilderijen te ontleden, tot het schokkende wereldnieuws dat een schilderij mogelijk toch geen Vermeer is. Langzaamaan ontdekken we hoe Vermeer in staat was de werkelijkheid zo anders in beeld te brengen dan zijn tijdsgenoten. Maar bovenal toont “Dicht bij Vermeer” de aanstekelijke liefde van de conservatoren en andere betrokken voor de kunst van Vermeer.

  De trailer van de film is te bekijken op https://youtu.be/mNzKFUGeTqg

  De film wordt twee keer vertoont; ’s middags om 14.00 uur en ’s avonds om 20.00 uur.

  Locatie: De Reggehof in Goor
  Toegang  € 7,50