Even voorstellen: Anne van Uum, directeur Werkplaats Diepenheim

155

Anne van Uum (1989) is sinds 1 juni algemeen directeur van Werkplaats Diepenheim. Zij volgt daarmee zowel directeur Ruth Semmekrot als programmeur Adrie van Essen op.

Van Uum studeerde in 2020 af als Master Creative Producing aan de DAS Graduate School. Binnen de opleiding ontwikkelde zij haar signatuur als creatief producent en koos voor werken op het snijvlak van kunst, zorg en sociaal domein. Zij werkte o.a. voor Zwolse Theaters, Theater Young Ones, Hedon, Gemeente Zwolle en Kickstart Cultuurfonds. In haar werkpraktijk wil Anne verhalen van maatschappelijk kwetsbare groepen verbinden met hoogwaardige, professionele artistieke zeggingskracht. Deze ambitie en haar expertise op dit terrein zal Anne nu inzetten in de Werkplaats van het kleinste stadje van Overijssel, Diepenheim.

Werkplaats Diepenheim, bestuurd vanuit Stichting Kunsten op Straat, herstelt zich na twee moeilijke jaren. Subsidiestromen vielen weg, twee coronajaren vroegen veel van de kleine organisatie en een abrupte directie- en bestuurswisseling deed zich voor. Het voortbestaan van de unieke maak- en repetitielocatie hing aan een zijden draadje, maar het nieuwe bestuur koos voor een frisse doorstart. Voorzitter Flora Verbrugge (oud-artisitiek leider van Theater Sonnevanck).

De signatuur van Werkplaats Diepenheim zal dus verschuiven. Er komen eigen producties, waarin kunstenaars en niet-kunstenaars elkaar ontmoeten en over de grenzen van hokjes, domeinen en disciplines kijken. Daarnaast komt bij de andere gebruikers de nadruk minder op buitentheater en circus te liggen. Anne van Uum: ‘Alle genres blijven welkom. Het unieke van deze plek is dat er letterlijk ‘ruimte om iets te maken’ is. De Werkplaats heeft drie grote werkstudio’s en zestien slaapplaatsen. Je kunt hier met een groep verblijven en geconcentreerd je voorstelling vormgeven. Iedereen die maakplek zoekt, ook voor een langere tijd, midden in de natuur èn betaalbaar, is welkom!’