Els Kosterbok-Olde Hensken 40 jaar in dienst bij Aannemersbedrijf Haafkes

152

Langdurige dienstverbanden worden steeds schaarser. 25 jaar horen we nog wel eens, maar een dienstverband van 40 jaar en dan ook nog van een vrouw is wel heel bijzonder.

Op 28 september is het 40 jaar geleden dat Els Olde Hensken als 20-jarige administratief medewerkster in dienst kwam bij Aannemersbedrijf Haafkes. Ze werd aangenomen door Bennie Haafkes, die samen met zijn broers Frans en Harry de 2e generatie van het familiebedrijf zijn. Vrolijk vertelt Els over haar korte sollicitatiegesprek: “Kom je uit een groot gezin? Dan ben je aangenomen!” Daar kwam het wel zo’n beetje op neer. Waarom? In grote gezinnen moet iedereen meehelpen, dus hard werken kunnen ze dan wel.

Els is begonnen in het voormalige kantoor aan de Schoolstraat 122 in Goor. Mooie anekdotes van vroegere tijden komen nog regelmatig voorbij. Els heeft zich ooit één keer verslapen. Toen ze belde zei Bennie Haafkes tegen haar dat ze beter langer door had kunnen slapen. Als je je dan toch verslaapt, kun je het beter goed doen, vond Bennie.

Typisch voor een familiebedrijf is de betrokkenheid bij de familie, zowel voor de families van de medewerkers als voor de families van de directieleden. Els heeft de neven Fons en Lucas (derde generatie) voor een groot deel zien opgroeien én geholpen! “Zonder mij zouden zij geen directeur geworden zijn”, zegt Els met een lach op haar gezicht. Op de typemachine heeft Els veel verslagen van de derde generatie uitgewerkt. Hierdoor is de afstand tussen de directie en Els nog kleiner dan bij de rest van het personeel. Zo schroomt Els niet om de ‘jongens’ soms recht te zetten of opdrachten te geven. En als Els het zegt, dan doen ze het hoor, maar altijd met wederzijds respect.

En nu is het 40 jaar later en is Els ondertussen verliefd, verloofd, getrouwd met Harry Kosterbok, kregen ze samen hun dochters Tess en Merle, verwelkomden ze de partners Stefan en Rob en omarmen ze hun kleindochters Aimée en Nore.

Els is een echte Twentse: nuchter, duidelijk, betrokken en hardwerkend. Zelfs in de periode van een vervelende ziekte, kwam ze werken als ze maar enigszins kon. Ze heeft een geheugen als een olifant; namen van onderaannemers, leveranciers, codes, projectnummers… Roep maar en Els weet het! Naast haar vaste administratieve werkzaamheden voorde crediteurenadministratie, zet ze zich ook in voor de personeelsvereniging. Een bestuursfunctie heeft ze nooit bekleed, maar zolang wij ons kunnen herinneren, voert Els de ledenadministratie en boekhouding.

Gelukkig voor de directie en haar collega’s is het al lang niet meer zo dat Els na 40 dienstjaren mag stoppen met werken. Hopelijk kunnen we nog heel wat jaren genieten van haar kennis en kunde!