Els Blaak, Beschermvrouwe van de Bevrijdingsloop

36

Els Blaak, Beschermvrouwe van de Bevrijdingsloop Wageningen – Diepenheim

Zoals u allen heeft kunnen lezen is oud-burgemeester mevrouw Els Blaak onlangs op 87-jarige leeftijd overleden.

Als Organisatie van de Bevrijdingsloop vanuit Diepenheim, staan we even stil bij deze bijzondere vrouw.

Vanaf 1995 en daarna elke 5 jaar gingen we met een bus vol sportieve hardlopers en begeleiders naar Wageningen om in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur op te halen en dat als een lopend vuurtje in estafettevorm naar Diepenheim te brengen.
Nadat in 2001 Gemeente Diepenheim werd opgeheven, werd Els Blaak beschermvrouwe van de Bevrijdingsloop. Ze is vanaf 2005 drie keer mee geweest. Liep mee in Wageningen naar het 5 Mei Plein bij Hotel de Wereld, nam het Vuur in ontvangst en droeg het over aan de lopers.
Gedurende de nachtelijke terugtocht van 01.30 uur tot in de vroege ochtend stond zij de lopers aan te moedigen bij de wisselpunten. Hoe hartverwarmend en enthousiast was ze altijd! En dan in Diepenheim bij binnenkomst reed zij in 2015 met de jeep van Arjan Morsink voor de lopers uit richting de gasvlamschotel bij Herberg de Pol. Hoe trots was zij op de meer dan 50 deelnemers…


We denken er met een goed gevoel aan terug en zullen haar enthousiasme in mei 2025, als we weer gaan, zeker gaan missen!

Organisatie Bevrijdingsloop: Henk Oonk, Jan Boink, Manon Schoolderman, Marloes Thomasson, Rob Rohaan