Een theatrale reis door het bos op Landgoed Nijenhuis in Diepenheim

127

Beeldend theatermaker Anne Leijdekkers heeft een wandeling vormgegeven over landgoed Nijenhuis in Diepenheim. Vanaf zaterdag 2 april zijn bezoekers welkom om de wandeling ‘Van mij zolang ik kijk’ te lopen.

Wandelen is een ervaring van constante verandering. Waar je net was, ben je nu niet meer, wat je eerder zag, is er nog wel, maar niet meer voor jou. Als de wandeling voorbij is, is alles er nog steeds, maar zit er slechts een gedeelte van in je hoofd.

De filmische wandeling van beeldend theatermaker Anne Leijdekkers neemt je in een doorlopend tempo mee in een decor van bomen en kronkelende paden. Als een camera beweeg je je door een veranderende omgeving, onderhevig aan constante beweging.

Locatietheater festival De Tuin der Lusten heeft vanwege de pandemie de kunsten dit jaar in een ander jasje gestoken. Zij heeft vijf kunstenaars gevraagd om een wandelroute over een landgoed te maken voor het project ‘U bevindt zich hier’, waarbij de kunstenaar alle vrijheid krijgt om diens kijk te geven op het landgoed, de geschiedenis, de bewoners, of wellicht op de toekomst van de plek. Anne maakt de vierde wandeling uit een reeks van vijf voor ‘U bevindt zich hier’. In Broekland kun je ‘Rondje Bos’ wandelen op landgoed Neppelenbroek. In Enschede is de wandeling van Eric Langendoen te zien op landgoed De Hooge Boekel. Eerder maakte Linda Molenaar een wandeling op landgoed ‘t Rozendael in Heino, deze is inmiddels gesloten. Eind mei wordt de laatste wandeling geopend.

Anne Leijdekkers (1993) werd gekoppeld aan het Nijenhuis. Tijdens een verblijf op het landgoed, viel Anne op dat het landgoed langzaam meedeint met veranderingen die in de grotere wereld eromheen plaatsvinden. Anderzijds kenmerkt verstilling de plek ook, juist ten opzichte van die wereld eromheen. Als theatermaker probeert Anne deze concepten van plaats en tijd te vangen in een ervaring over manieren van komen en gaan. Voor dit project heeft zij samengewerkt met muzikant Geert Vlieger.

De wandelroute ‘Van mij zolang ik kijk’ is vanaf 2 april te bezoeken tussen zonsopkomst en zonsondergang. De route is 2 km lang en duurt 30 minuten.
Om de wandeling te kunnen lopen en luisteren heeft elke bezoeker een opgeladen telefoon nodig met daarop de izi.TRAVEL app gedownload en een hoofdtelefoon of oortjes. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Deze route bevat audiowerk dat alleen via de izi.TRAVEL app te beleven is. Parkeermogelijkheden staan aangegeven in de app.

Meer info: https://detuinderlusten.eu/ubevindtzichhier

De vijf routes zijn onderdeel van het project `U bevindt zich hier`. Elke route is weer anders, maar allemaal zijn ze te bewandelen op eigen initiatief en op elk gewenst moment. Zonder gids, maar wel met behulp van de izi.TRAVEL route app. Vanaf zaterdag 2 september staat de wandeling van Anne online op izi.TRAVEL. De app leidt de bezoeker per wandeling (weg) langs de verschillende punten van elke wandeling en vertelt onderweg het verhaal van de kunstenaar. In de app staat alle informatie over parkeren en tips voor nog meer moois. De link naar de juiste route is terug te vinden op onze website of door de gewenste plaatsnaam in te typen in de izi.Travel route app. De routes zijn te bewandelen tussen zonsopkomst en zonsondergang.