Drie inzendingen vanuit Diepenheim dingen mee om Duurzaamheidsprijs

316

U kunt stemmen voor de Publieksprijs Duurzaamheid Hof van Twente. Zie ook bericht elders op onze site. Er zijn maar liefst 36 ideeën ingestuurd.
Vanaf 1 maart tot en met de finale op zondagmiddag 10 maart gaat de stembus voor de Publieksprijs voor Jongeren en Publieksprijs voor Volwassenen open op www.hofvantwente.nl/duurzaamheidsprijs.
De finale is op zondagmiddag 10 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur bij De Woeste Wieven, Deldensestraat 11 in Diepenheim. Geïnteresseerden zijn van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.
Hieronder de 3 ideeën vanuit Diepenheim.

1. Duurzaam Diepenheim
Titel: Slimme laadpaal

Omschrijving van het idee:
OBS Stedeke heeft onlangs geïnvesteerd in bijna 150 zonnepanelen op het dak. Het idee is om de stroom van het dak, als één van de eerste in Nederland, direct te gebruiken voor het opladen van de elektrische auto wanneer de school de opgewekte stroom zelf niet nodig heeft. Het zou bijzonder zijn als mensen in Diepenheim en omgeving thuis de vaatwasser, wasmachine en de kookplaat kunnen voorzien van de benodigde energie die afkomstig is van het dak van de basisschool, netjes opgeslagen in de accu van de elektrische auto. Op deze manier kan worden bijgedragen aan het voorkomen van de overbelasting van het stroomnetwerk. Om de slimme laadpaal mogelijk te maken, wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde VPA, de Verlengd Private Aansluiting. Leerlingen van de school worden ook betrokken, door bijvoorbeeld de werking van een elektrische auto te laten zien.
Geldbesteding:
Met het prijzengeld wordt een bijdrage geleverd om het plaatsen van de slimme laadpaal mogelijk te maken. De leverancier van de zonnepanelen heeft aangegeven ook een financiële bijdrage te willen doen, net als het schoolbestuur OPO Hof van Twente.

2. OBS Stedeke 
Titel: Bandenpomp

Omschrijving idee:
Als basisschool wil OBS Stedeke zich inzetten voor duurzaamheid en willen ze met de kinderen werken aan bewustwording rond dit thema.  Een school trekt veel autoverkeer. Het idee is om een slimme Bandenpomp te plaatsen. De slimme Bandenpomp zorgt dat automobilisten zelf gratis en gemakkelijk hun autobanden op spanning kunnen zetten. De Bandenpomp werkt volledig op zonne-energie, wat als bijkomend voordeel heeft dat er geen bekabeling en graafwerkzaamheden nodig zijn. Klanten kunnen desgewenst met hun kenteken de juiste bandenspanning voor hun personenauto opzoeken en aanbrengen. Na het oppompen worden direct de besparingen getoond. Goed opgepompte banden zorgen voor meer veiligheid, zijn stiller, elektrische auto’s krijgen een grotere actieradius en brandstofauto’s besparen brandstofkosten – wat weer zorgt voor minder uitstoot van bijvoorbeeld CO2 en fijnstof. De Bandenpomp is een opvallende verschijning. De school wil de Bandenpomp  juist bij de school plaatsen, omdat je zo als locatie laat zien dat je je best doet om minder overlast op te leveren van het autobezoek dat je aantrekt als school en mensen veiliger, schoner en stiller laat autorijden. Bovendien is er bij/rondom de school ook veel autoverkeer omdat het een centraal punt is voor evenementen en omdat de sportzaal, het binnenste buiten bos en het Wozoco (woonzorgcomplex) er zijn gevestigd.
Geldbesteding:
Het prijzengeld zal besteed worden aan de plaatsing van de Bandenpomp bij OBS Stedeke.

3. Spar Diepenheim en Hans Schoolderman
Titel: Duurzame pakketservice

Omschrijving van het idee:
Het idee is om de Spar in Diepenheim als centraal verdeel-/verzamelpunt in te richten met daaraan gekoppeld een eigen bezorgdienst met een elektrische bakfiets. Het doel van het idee van de e-bezorgservice is om de uitstoot van CO2 en fijnstof te verminderen (zo hoef je bijvoorbeeld niet meer voor bepaalde pakketjes op en neer naar Goor) en om te zorgen voor meer verkeersveiligheid in de woonwijken, omdat er op deze manier minder verkeersbewegingen zijn. Bovendien heb je zo meer service en klantgerichtheid. Wellicht is ook de boodschappenservice voor de lokale ouderen/afnemers aan dit idee te koppelen.
Geldbesteding:
Het prijzengeld zal worden gebruikt voor de uitvoer van een vooronderzoek en een bijdrage in de aanschaf van een elektrische bakfiets met dichte bak voor de bezorgservice.