Drawing Centre Diepenheim ontvangt €900.000 voor onderscheidend programma vol tekenkunst

32

Drawing Centre ontvangt bijdrage Mondriaan Fonds

Drawing Centre Diepenheim ontvangt van 2025 tot en met 2028 de bijdrage ‘Kunstpodium Basis’.
De bijdrage bestaat uit een subsidie van €225.000 per kalenderjaar. Dit stelt het Drawing Centre in staat om ook de komende jaren een innovatief programma van tentoonstellingen, residenties en diverse activiteiten gericht op tekenen te organiseren.

Innovatief programma voor een divers publiek 

De meerjarenregeling waar deze bijdrage deel van uitmaakt is bedoeld voor kunstpodia die een kwalitatief hoogwaardig en gevarieerd aanbod van hedendaagse beeldende kunst voor een divers publiek bieden, variërend van de geïnteresseerde professional tot de bezoeker voor wie alles nieuw is. De commissie van het Mondriaan Fonds prijst zowel het artistieke programma als de inbedding in de lokale gemeenschap. “Activiteiten voor de lokale inwoners zijn passend en de commissie waardeert het dat Drawing Centre Diepenheim de directe omgeving een belangrijke plek geeft in haar plan.” Naast drie tentoonstellingen per jaar organiseert het Drawing Centre tal van activiteiten, van Tekencafés of cursussen voor buurtbewoners tot workshops, performances en ‘artist talks’ voor een vakpubliek. Hiermee verwelkomt en bedient het kunstpodium een breed publiek en faciliteert ze ontmoeting en uitwisseling tussen deze verschillende groepen.

Veerkracht en visie 

Na een afwijzing in 2020 vindt het Mondriaan Fonds dat het kunstpodium zich goed heeft herpakt. De commissie stelt dat Drawing Centre Diepenheim met haar programma overtuigend bijdraagt aan maatschappelijke en actuele ontwikkelingen in de beeldende kunst en een onderscheidende positie heeft op zowel regionaal als nationaal niveau. “Het kunstpodium heeft een uniek profiel door tekenkunst centraal te stellen. Het kiest voor een vrijere omgang met het medium tekenen en biedt met de activiteiten kunstenaars de kans om hun eigen praktijk verder te ontwikkelen.” Met deze bijdrage zal het Drawing Centre de komende jaren wederom vele kunstenaars verwelkomen voor het samenstellen, maken of ontwikkelen van een tentoonstelling, of voor een verblijf van meerdere maanden in Diepenheim tijdens een residentieperiode.

Blik op de toekomst 

De komende jaren zal Drawing Centre Diepenheim haar nieuwe koers, die vorig jaar ingezet werd met het aantreden van Noa Zuidervaart als artistiek leider, voortzetten. Met tekenkunst als vertrekpunt en vanuit haar unieke ligging in het Twentse landschap zal het kunstpodium zich richten op een nieuwe, jongere doelgroep. Daarnaast zal het haar open en actieve houding naar andere podia en partijen in de provincie Overijssel voortzetten. Een houding die het Drawing Centre, in combinatie met haar locatie en unieke ligging, in de ogen van de commissie tot een bijzondere instelling maakt.