Diny Izaks brengt gedichtenbundel uit: ‘Kuiern’

173

Diny Izaks uit Markelo heeft een gedichtenbundel in het Twents dialect geschreven. De gedichtenbundel heeft de titel ‘Kuiern’, dat zowel wandelen als praten betekent. Op de achterkant van de bundel staat : ‘Wiej kuiert oaver ’t smalle pad, kiekt roond, kuiert wat’.

De presentatie van de bundel zal plaatsvinden op 23 september, tijdens het feest voor haar zeventigste verjaardag. De gedichtenbundel wordt dan aangeboden aan een bekende Markeloër. De gedichtenbundel bevat vijfendertig gedichten met bij ieder gedicht een door haar zelfgemaakt aquarel.

Diny heeft zich laten inspireren door haar geboorteplek en de behoefte om te schrijven over het platteland in haar kindertijd. Ze is geboren en getogen op een boerderij in de buurtschap ‘De Pothoek’ in Markelo. Opgegroeid met de Twentse taal. De gedichten vertellen over herinneringen uit haar jeugd. Ze vindt het belangrijk dat het dialect blijft voortbestaan.

Diny was van 1968 tot 2007 lerares in het basisonderwijs in Diepenheim en op verschillende scholen in Markelo: het Markelosebroek en in Stokkum. Hier is ze veel bezig geweest met het spelen met taal, het bedenken van verhalen en gedichten. Tekenen en schilderen deed ze altijd graag met de kinderen. Al meer dan vijfentwintig jaar volgt Diny schildercursus . Ook geeft ze zelf al jaren cursus in aquarelleren en acrylschilderen.

Op haar 60ste, ging Diny met pre-pensioen. Ze is toen de cursus “schrijven voor je plezier” gaan volgen bij ‘de Reggehof’ in Goor. Later nam ze deel aan de schrijverswerkplaats. Door de schrijfoefeningen tijdens de lessen, kwam ze tot de ontdekking, dat ze het prettig vond om te schrijven over haar jeugd in de tijd na de oorlog. Hoe iedereen elkaar hielp, met eenvoudige middelen, zonder morren of klagen.

Door gedichten in het Twents te schrijven, kon ze met weinig woorden veel uitbeelden. Het zijn voor velen herkenbare jeugdherinneringen, zoals het spelen op het roggeland, het helpen bij het knollentrekken en het kijken naar de koeien, die voor het eerst de weide ingaan: ‘heanig komt ze deran, dan kriegt ze kuur’n, oetgeloaten, vear peute tegelieke hoog in de loch, springt ze as acrobaten, loat ’t uier slingern, preuft van ’t greune grös, bint kats lös.

De gedichtenbundels zijn vanaf maandag 25 september aanstaande verkrijgbaar in Markelo, bij boekhandel Prins, De Kaaswinkel, Engels theehuis ‘De Hoestinkhof’ en bij Diny Izaks ( tel. 06 31 49 45 98). De prijs is € 12,50.