Diepenheimse goudsmid genomineerd voor internationale sieraadontwerpwedstrijd

55

Dieuwke Raats uit Diepenheim is geselecteerd om deel te nemen aan Premio Incinque Jewels Rome. Het is een internationale ontwerpwedstrijd die de cultuur van hedendaagse sieraden wil promoten. Raats’ werk wordt in Rome tijdens de Roma jewelry week getoond van 14 tot 16 oktober.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Raats naar Italië gaat om werk te laten zien. In 2019 deed ze mee aan een wedstrijd van Artistar Jewels in Milaan met twee stukken uit haar Habachtal-collectie. Dit jaar heeft ze een nieuw sieraad ingestuurd waarin het thema ‘The Grand tour’ verwerkt is. The Grand tour is een reis langs de Europese hoogtepunten die rijke mensen in de 19e eeuw maakten.
“Ik ben begonnen aan een nieuwe, misschien ook spannende reis. In deze al hectische tijd vol onzekerheid zoek ik een weg om van de grote uitdagingen een kans te maken. Het is voor mij een moderne Grand Tour. Toen ik dit jaar voor een paar dagen in Rome was, werd ik (als buitenmens) verliefd op de steenpijnbomen die daar onverstoorbaar en statig boven de stad uit rijzen. De stad die baadt in een rijke geschiedenis die zo belangrijk voor de hele wereld was. Maar ook een stad die worstelt met problemen als armoede, afval en vervuiling.
De tegenstellingen die ik ervoer in Rome, en die ik ook in het dagelijks leven terug zie, komen samen in deze ring: natuur en stad, geschiedenis en moderne tijd, schoonheid en vervuiling. De ring verrijst onverstoorbaar en statig boven de menselijke hand. ”
De Premio Incinque Jewels is het belangrijkste evenement van de tweede editie van de Roma Jewelry Week, die tot doel heeft het hedendaagse juweel te promoten.
“De wedstrijd is bedoeld om enkele van de meest getalenteerde kunstenaars van hedendaagse sieraden te presenteren. Het project wil talent en artistieke uitmuntendheid versterken en promoten, door aan te tonen dat hedendaagse kunst en creativiteit samengaan met technologie en innovatie, met traditie en antieke goudsmidtechnieken, die samenkomen in unieke en kostbare juwelen die verhalen vertellen.”

Dieuwke is duidelijk trots op haar werk. Naast het maken van sieraden – zowel eigen werk als in opdracht – geeft ze ook wekelijks workshops en cursussen in haar werkplaats in de Laarschool in Goor. Op die manier wil ze mensen eigen te maken met haar ambacht. “De combinatie van zelf mooie dingen maken en mijn liefde voor het vak delen, dat vind ik fantastisch om te doen.”

De Roma Jewelry Week vindt plaats van 7 tot 16 oktober op verschillende locaties. Premio Incinque Jewelry vindt plaats van 14 tot 16 oktober.

Foto: Ring, ‘Speranza e Fede’ – fotograaf Erwin Maes