Diepenheimer Johan Weernink Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

123

Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve reikte vandaag op 22 juni een Koninklijke onderscheiding uit aan de heer J.H.(Johan) Weernink (67) als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Johan Weernink werkte 40 jaar als hoofdontwerper en manager productontwikkeling bij Mepal BV in Lochem. Johan Weernink woont in Diepenheim.
Hij ontvangt zijn Koninklijke onderscheiding in Lochem, omdat het accent van zijn verdiensten in zijn werk bij Mepal ligt.

Bijzondere ontwerpen voor Mepal
Mepal produceert, ontwerpt, fabriceert en distribueert duurzame kunststof producten die dagelijks in miljoenen huishoudens, nationaal en internationaal worden gebruikt. Johan Weernink ontwierp er daar maar liefst 504 van. Hij ontwierp producten met afbeeldingen van kunstenaars, bijvoorbeeld van Dick Bruna. Mepal BV won 17 internationale prijzen met producten van de hand van Johan Weernink.
Verschillende ontwerpen zijn bekroond met nationale en internationale Awards zoals:
 de serie voorraaddozen Modula: Pro K Product of the year (2007)
 de Mepal lunchpot: Pro K Winner en IF Design Award (2018)
 de bewaardozenlijn Cirqula: Pro K Winner en IF Design Award (2018)
 de servieslijn Bloom: Red Dot Winner en IF Design Award (2020)

Tentoonstelling en boek
Johan Weernink droeg in 2020 bij aan de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Mepal, Bijvoorbeeld’ in het stadsmuseum Zoetermeer en aan de daarbij uitgegeven catalogus. Hij besteedde veel tijd aan het overdragen van kennis aan jonge ontwerpers en begeleidde meer dan tachtig stagiaires. Hij fungeerde als extern beoordelaar, gastdocent en begeleider van studieprojecten bij verschillendeontwerpopleidingen in Delft en Eindhoven. De afgelopen jaren droeg hij bij aan het vinden en inwerken van een waardige opvolger. Ook heeft hij zijn kennis en ervaring vastgelegd. Dat leidde tot het boek ‘Mepal, Vanzelfsprekend bijzonder’. Het boek verscheen in december 2020 vanwege de
viering van het zeventigjarig bestaan van het merk Mepal.

Kapittel voor de Civiele Orden
Het Kapittel voor de Civiele Orden kwalificeert Johan Weernink als “iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd”. De maatschappelijke betekenis, de impact en uitstraling van de activiteiten van Johan Weernink, zijn voor het Kapittel voldoende reden om hem te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.