De verzamelingen van Herman Bruil

145

Vorig jaar is helaas onze lieve echtgenoot, vader en opa overleden. Zoals velen van jullie weten was Herman een verwoed verzamelaar van alles, maar vooral van ansichtkaarten.

Herman is ooit met dat verzamelen begonnen toen hij in de jaren ’70 in het ziekenhuis lag. Hij kreeg veel kaarten toegestuurd en onze moeder spoorde hem aan er iets als tijdverdrijf mee te gaan doen. Herman ging pas echt los toen Joke tijdens haar Tienertoertripje naar Amsterdam een paar oude ansichtkaarten van Diepenheim vond en hem die als cadeautje gaf in het ziekenhuis.

Vanaf dat moment is Herman zeer fanatiek ansichtkaarten van Diepenheim gaan verzamelen. Jullie hebben hem vast wel eens rond zien fietsen met een paar fietstassen achterop. Meestal zat daar wel een vondst van die dag in. In het verleden werd donateursgeld voor de Harmonie huis aan huis opgehaald. Toen Joke dat een poosje deed, wilde Herman wel het buitengebied doen. Overal lekker koffiedrinken en meteen vragen of er nog wat ansichtkaarten of foto’s waren van de boerderijen.

Inmiddels had hij zo de smaak te pakken dat hij ook langs alle winkels, cafés en vele burgers in de directe omgeving van Diepenheim ging om restvoorraden over te nemen. De eerste bezoeken aan

verzamelaarsbeurzen in de nabijheid van Diepenheim werden afgelegd en later een groot deel van Nederland doorfietsend (jakkerend) naar elke beurs die Herman fietsend halen kon.

Later kwamen daar geleidelijk aan meer verzamelingen bij zoals boeken over molens, van alles in oude Ansichten, koffiekopjes van gemeentes, miniatuurvrachtwagens, enz.

Veel van zijn interesses hadden te maken met ‘vroeger’. Zo was hij ook druk met het tekenen van geveltekens, molens, kerken en landhuizen uit de regio.

Bovenstaande verzamelwoede had wel als gevolg dat wij nu een overdaad aan verzamelspullen hebben. Het enige wat we in de familie echt willen bewaren, is zijn zeer uitgebreide verzameling van ansichtkaarten van Diepenheim. De andere spullen willen we graag aan belangstellenden overdoen tijdens de Heerlijcke Markt in Diepenheim op 1 juli 2018. We houden het bij deze eenmalige verkoop, dus wie interesse heeft, wordt met nadruk uitgenodigd om onze kraam te bezoeken.

Mocht u de verzameling ansichtkaarten van Herman van Diepenheim een keer willen zien, dan kan dat volgend jaar tijdens het 25-jarig bestaan van de Historische Vereniging Old Deep’n. De kaarten worden dan tentoongesteld.
Lieve groet uit Diepenheim en de rest van Nederland,
Riki, Wim, Joke en Roos Marelle.