De Twentse Almanak

120

Misschien hebt u het al gelezen: de Twentse Almanak is weer verschenen. Een prachtig klein boekje vol wetenswaardigheden. Deze Twentse Almanak 2023 is alweer de 144e jaargang. Niet dat het daarmee de oudste almanak in Nederland is. De bekende Enkhuizer Almanak verscheen waarschijnlijk al in 1595 en van de Deventer Almanak uit 1596 zijn overblijfselen aangetroffen in het Behouden Huys op Nova Zembla.

Eeuwen lang werden de almanakken in vele steden in ons land uitgegeven. Een onmisbare informatiebron voor de burgers maar zeker ook voor de boeren. Data van belangrijke gebeurtenissen in het komende jaar stonden erin en tijden van zonsopgang en zonsondergang. Waar vooral naar werd gezocht waren de data van feestdagen, kermissen en markten en natuurlijk de weersvoorspelling. Om het interessant en leesbaar te maken werden de vaste rubrieken afgewisseld met wijsheden, gedichtjes, grapjes en illustraties.

In de Twentse Almanak 2023 is dat eigenlijk nog steeds zo. Een overzicht van feest- en gedenkdagen, vakantieregelingen en traditioneel ook de eeuwigdurende kalender. Op welke dag viel uw geboortedag? Dan volgen de maanden van het jaar, te beginnen met januari – louwmaand. We lezen dat de maand januari vroeger ook wel wolfsmaand werd genoemd. Wanneer het echt koud was, kwamen de wolven dicht bij de woningen op zoek naar voedsel. Ook wordt er nog even terug gekeken naar het weer in het afgelopen jaar. Kunt u zich nog herinneren dat Nieuwjaarsdag 2022 zo’n extreem zachte dag was? In Twente werd zelfs 13,5 ˚C gemeten! Dan volgt de voorspelling voor 2023: de eerste dagen tamelijk guur met geregeld winterse buien, maar ook af en toe zon. Dan weet u dat al vast. De tuinkalender is leuk voor alle mensen met groene vingers. Wist u dat u naast uw sterrenbeeld ook een “geboortedier” hebt? Volgens de Indiaanse astrologie ben ik als kraai charmant, idealistisch, tolerant, diplomatiek en onpartijdig. ’t Is maar dat u het weet. Leuke verhaaltjes in de Twentse Almanak 2023, uitgegeven door Uitgeverij Twentse Media en overal in Twente voor € 5,95 te koop.

Wie staat er ook in?: Historische Vereniging Old Deep’n. Maar we missen onze openingstijden, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en woensdag van 19.30 tot 21.30 uur. Volgend jaar bij de 145e uitgave zal het erin staan.

 

Uit het fotoarchief

De familie Relker uit Markvelde staat klaar om met paard en wagen naar de markt te gaan. Een uitje voor het hele gezin (foto uit 1910).