De tuinen

50

Heimland komt terug. Van 20 tot en met 23 juni is het feest in Diepenheim met muziek, circus, dans, theater, kunst en natuur. Fantastisch. Om naar uit te kijken. Een betere reden is er niet te bedenken om nu ook de herman de vries-tuin en het Gazebo, net als Heimland, een tweede kans te geven. Want eerlijk gezegd kun je die twee tuinen op dit moment niet als pareltjes van kunst en natuur aanbieden aan welk bezoek dan ook. De teloorgang is immers al begonnen.

In het Gazebo is kort na de kerst het beeldbepalende project van Cortenstaal van Lucas Lenglet verwijderd en vernietigd. Kennelijk stond het in de weg. Nu domineert midden in de tuin een strook bestrating, omheind met hekken. Niet iets om vrolijk van te worden. Alleen het informatiebord herinnert nog aan het beeld van Langlet, ook nu het er niet meer staat.

In de tuin van herman de vries mag de hamamelis dan in bloei staan, dat kan niet verhullen dat de treurnis overheerst. Wel zeker twintig paaltjes staan als naakte weeskinderen in de tuin waarachter iets zou moeten gedijen maar waar niets groeit. Op vrijwel alle paaltjes is het nummer niet meer te lezen. Die nummering zou moeten corresponderen met de catalogus die ooit is uitgegeven door de Kunstvereniging. Op het informatiebord staat dat de Kunstvereniging zelfs  meer informatie kan bieden over andere projecten. Maar de Kunstvereniging is al lang ter ziele. Net zoals de catalogus en datgene wat achter de paaltjes moet groeien.

Nou niet direct een tuin waarop Diepenheim trots kan zijn. Jammer ook voor herman de vries. Volgend jaar krijgt hij notabene een grote expositie in het Rijksmuseum Twenthe. Nog een goeie reden om die tuin eens een flinke opknapbeurt te geven. Er is nog even tijd. Heimland is pas eind juni.

Henk Boom