De bieb moet blijven!

39

In een krantenknipsel uit 1924 lezen we voor het eerst van het bestaan van een plaatselijke “leesbibliotheek”, ook wel “Volksbibliotheek” genoemd. Deze was gevestigd in het gemeentehuis en wethouder J. Bruil was de beheerder. De bibliotheek was slechts één dag per week geopend. De uitleen van kinderboeken vond op woensdagmiddag plaats in het dokterskamertje van de school.

Vanaf 1936 was de leesbibliotheek gevestigd in het nieuwe verenigingsgebouw “Volksheil” aan de Hagen. De boeken stonden keurig gesorteerd in vakken achter een deurtje met gaas!

In 1948 werd de Centrale Plattelandsbibliotheek Overijssel opgericht en een jaar later had ook Diepenheim een afdeling van de Plattelandsbibliotheek Overijssel. Het inschrijfgeld was 25 cent, terwijl het leesgeld 5 cent per week bedroeg. In september 1958 vond onder voorzitterschap van locoburgemeester B.J. Bittink in hotel “De Zwaan” de oprichting plaats van de “Stichting Uitleenbibliotheek Markelo-Holten-Diepenheim”. Vanaf dat moment vond de uitleen plaats in de woning van de familie Pannekoek aan de Grotestraat 9. De oude winkel (voorheen van Nijstad) werd daarvoor ingericht en was op woensdagmiddag geopend voor de jeugd en ’s avonds voor volwassenen. Veel ouderen herinneren zich nog juffrouw Jensema en de kaartenbak waar ze het losse kaartje uit het boek in stopte, voorzien van jouw bibliotheeknummer!

Na een aantal jaren van voorbereiding werd in 1965 door de Boerenleenbank en de Plattelandsbibliotheek een nieuw gebouw geopend aan de Grotestraat. “Zij hebben elkaar gevonden” kopte de krant. De collectie boeken werd uitgebreid en er was zelfs plek voor een leeshoek. Een enorme verbetering, zeker gezien het feit dat de bibliotheek een jaar daarvoor nog noodgedwongen was verhuisd van de woning van Pannekoek naar de voormalige winkel van Wegereef aan de overkant van de straat.

Maar in 2012 kwamen er weer zware tijden. De gemeente moest bezuinigen en het beleidsplan van de inmiddels tot Bibliotheek Hof van Twente georganiseerde bibliotheek wilde het pand in Diepenheim verkopen. Er zou hooguit een servicepunt komen in het nog te bouwen Cultuurcentrum Herberg de Pol. “Vrienden van de bibliotheek” organiseerden een handtekeningenactie en kinderen stuurden tekeningen naar de raadsleden. Op 11 oktober was er een zeer geanimeerde bijeenkomst in het Cultureel Centrum met spandoeken die aan duidelijkheid niets te wensen overlieten: “De bieb moet blijven”.

De volgende dag viel het besluit: De bezuiniging werd verlaagd en Diepenheim kon alsnog de geplande bibliotheek in het nieuwe Cultuurcentrum realiseren. Met dank aan allen die zich daar voor hebben ingezet!