Commissaris van de Koning: “App me over de Gemeenteraadsverkiezingen” 

29

Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel, wijst in een campagne op social media op het belang van democratie. “In onrustige tijden is het belang van een sterke democratie groter dan ooit. Hier zijn wij samen verantwoordelijk voor. Komende week kan jij bepalen met wie jij wilt bouwen aan deze toekomst.” Volgens Heidema is het recht om te stemmen een groot goed en is het belangrijk om, juist nu, hierover met elkaar te praten. “Ik moedig iedereen in Overijssel aan om dit te doen. Daarom zou ik het ook leuk vinden wanneer mensen mij een appje sturen over de gemeenteraadsverkiezingen.” 

Op 14, 15 en 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In Overijssel betekent dit dat ruim driehonderdduizend mensen hun stem kunnen uitbrengen op lokale volksvertegenwoordigers in hun gemeente. Deze volksvertegenwoordigers nemen de komende vier jaar belangrijke beslissingen over woningbouw, zorg, klimaat, infrastructuur en voorzieningen in de buurt.

Drempel soms hoog
Vanaf 18 jaar zijn mensen stemgerechtigd en kunnen dus richting geven aan de politieke koers. Maar niet iedereen die kan en mag stemmen, brengt deze stem ook uit. “Zo zie ik nogal eens dat jongeren geen gebruik maken van hun stemrecht”, constateert Heidema. “Op die leeftijd ben je vaak ook met hele andere dingen bezig dan politiek. Dus ik begrijp best dat de drempel naar de stembus soms hoog is. In elk geval hoog lijkt.”

“We zien tegelijk dat het onrustig is in de wereld. Corona hebben we nog niet eens helemaal achter de rug, en dan begint in Europa een oorlog. Een gruwelijke oorlog met onbeschrijfelijk leed, waar democratische waarden worden aangevallen. Het maakt mijzelf in elk geval nog meer bewust van het voorrecht dat wij hebben om naar de stembus te mogen.”

App de Commissaris
Heidema kan zich voorstellen dat er ook tal van andere redenen zijn om naar de stembus te gaan. Of juist níet te stemmen. “Ik ben daar wel benieuwd naar. Dus als mensen mij hun motivatie willen appen, dan zou ik dat heel waardevol vinden! En mogelijk leven er ook wel hele goede ideeën om onze democratie te versterken. Stuur dan een berichtje naar 06 311 47 981.”