Column Oda: Carlaatje

43

Het leven is een gedoetje! Zelf vind ik dit één van de mooiste uitspraken. René Gude, de Denker des Vaderlands, zei dit een tijdje geleden op TV vlak voordat hij overleed.
Ik ben dit met hem eens. Iedereen doet maar wat en probeert er op zijn manier iets van te maken. Rijk, arm en waar ook ter wereld. En als je gedoetje zegt dan klinkt het minder zwaar en krijgt het iets positiefs en kan  het leven ook prachtig zijn ondanks tegenslagen.
Zo heb ik grote bewondering voor een alleenstaande moeder met 5 kinderen in ons mooie Stedeke.
Ongeveer 10 jaar geleden leerde ik haar kennen en zag hoe hard ze werkte voor haar kinderen om brood op de plank te krijgen. Toen nog samen met haar man.
Als ik bij haar kom in haar huisje dan weet je niet wat je ziet. Het is er schoon, gezellig en fantastisch leuk ingericht. En dat alles voor een habbekrats. Alles bij elkaar gescharreld van Marktplaats, Kringloop en tweedehands winkels. Ze knapt het zelf op, timmert, zaagt en met een likje verf tovert ze een complete inrichting bij elkaar. Je zou er zo willen wonen. Met behulp van vrienden heeft ze met afvalhout een veranda aan haar huis gebouwd en in haar tuintje heeft ze een schuurtje omgetoverd tot een minihuis voor haar 2 thuiswonende kinderen, met kachel en banken en zelfs een oude TV.
Ze werkt zich met veel plezier 10 slagen in het rond  en met een minimum aan inkomen weigert ze bijstand en voedselbank.
Tip top zien de dames eruit want dankzij de leuke tweedehands winkels, waarvan de leukste in Diepenheim staat (haha), kun je ook in tweedehands kleding altijd goed voor de dag komen en werk je ook nog mee aan het milieu en is het goed voor de portemonnee. En hoeven minder kinderen in arme landen nieuwe kleding voor ons verwende westerlingen te naaien in bedompte ateliers. Dus het is ook goed tegen de kinderarbeid die gestopt moet worden.
Niet lullen maar poetsen, dat is het motto van Carla.
Mijn bewondering voor haar is groot en zoals zij zich door dit gedoetje sleept vind ik dat zij geen lintje maar een groot lint verdient.

Oda