Column Oda

63

Honderd

Ze zit bij het raam en kijkt naar buiten, maar ze ziet niets. Ze is blind. Even kijkt ze op in mijn richting omdat ik hard roep ”goeie morgen”. Ze is ook half doof. Ze kijkt vriendelijk mijn kant op. Hier zit een mevrouw van 101 met een lief gezicht en ze zit daar maar te zitten. Ik geef haar een hand en hurk voor haar neer. Het is de eerste keer dat ik haar ontmoet. Sinds 2 jaar maak ik o.a. fotoreportages van 100-jarigen in Twente voor een tijdschrift en dat doe ik met heel veel plezier, alhoewel ik soms een beetje verdrietig weer naar huis rijd.
Over een tijd, bij leven en welzijn, zit ik daar ook en ik weet niet of ik dat nou wel zo leuk vind. De tijd gaat zo snel, zo loop je achter de kinderwagen en zo loop je achter een rollator in een kamer en je kunt niet meer naar buiten. Het is fijn om oud te worden, maar volgens mij niet als je bijna niets meer kunt. Nee, dat vind ik geen leuk vooruitzicht. Wat me ook opvalt bij de 100-jarigen en ouder, dat ze zo op elkaar gaan lijken. Ze hebben vaak hetzelfde kapsel, dezelfde soort kleding. Vrouwen krijgen een soort snor en mannen een soort van borsten. Dus, mannen en vrouwen gaan ook op elkaar lijken, hoe bijzonder is dat? Net als baby’s, ze lijken ook vaak op elkaar en we krijgen als we heel oud zijn ook een luier aan. De cirkel van het leven is dan rond. Het staat ons bijna allemaal te wachten als we 100 of ouder worden.
Ik zou graag heel oud worden en dan nog van alles kunnen. Bijvoorbeeld motorrijden en dan met mijn vriendin van 110 achterop, want onze mannen zijn dan al dood, vrouwen leven langer. Tjah! Ik zou dan graag een groot huis opknappen met veel kamers en een hele grote leefkeuken waar we samen met een leuke groep 100-jarigen onze maaltijden bereiden met groente uit eigen tuin. Waar we met elkaar borrelen en muziek maken en praten over het leven met al zijn eigenaardigheden, over liefde en verdriet en over de schoonheid van het leven en dat dit alles erbij hoort.
Ik zou nog willen zweefvliegen, zwemmen, hardlopen en elke week zou ik naar de zumba gaan.
Wat een heerlijk vooruitzicht en ik kijk er nu al naar uit.

Oda