Column Oda

51

LIEFDE EN ETEN

Ze zegt dat het vandaag Goede Vrijdag is en vertelt over Jezus aan het kruis en dat soort dingen. De zon schijnt, de wind waait en ik lig te genieten in het gras en kijk over de vijver terwijl een nieuwe eendenfamilie met negen kuikentjes in een optocht voorbij zwemt. Met verbazing sla ik dit tafereel gade. Ik geniet. Wat wil een hond nou nog meer? Prachtig! Griekenland, het land waar ik geboren ben is mooi, maar sinds ik hier ben ingeburgerd en ik me een tukker in Diepenheim voel, vind ik het hier ook onvoorstelbaar mooi.
Het vrouwtje zit ook buiten aan tafel zogenaamd interessant te doen. Ze schrijft, eet koekjes en doet een poging om een liedje te zingen op haar ukulele. Ja, je moet toch wat. Ze zegt vaak” Bij jou kan ik helemaal mijzelf zijn, je bent lief en je oordeelt niet”
Tja, waarom zou ik oordelen?
Ik ben blij dat ik liefde en eten krijg en dan is het goed. Zo zou het bij mensen ook moeten zijn, maar daar ligt het allemaal een beetje anders geloof ik. Ze vechten elkaar de tent uit in het klein en in het groot. Soms zegt ze dat ze ook een hond wil zijn, maar dat vind ik gestoord. Ik denk dat ze al jaren last heeft van het lege nest syndroom en nu moet ik hiervoor opdraaien om dat nest weer een beetje te vullen. Ze zegt ook heel vaak: “alles wat je voor een ander doet, doe je ook voor jezelf”. Daar heeft ze denk ik wel gelijk in.
Maar ze heeft nog meer van van die rare dingen, Nu wil ze binnenkort met mij naar een hondenfluisteraar. Wat dat nou weer is? Ze wil de diepte in met mij en omdat ik niet praat wil ze dat een of andere mevrouw dat voor mij doet. We zullen zien, maar ik geloof er niet in.
Verder heeft ze het plan opgevat om mij af en toe uit te lenen aan zieke en eenzame mensen. Mensen schijnen een geluksstofje aan te maken door contact met een hond, vooral door aaien en knuffelen. Zo simpel is het dus. Maar misschien moeten mensen juist wel iets meer met elkaar knuffelen, of zie ik dat verkeerd? Maar ja, hoe krijg je dat nu voor elkaar in deze rare mensenwereld waarin mensen nauwelijks tijd hebben voor elkaar
Oh God, nou hoop ik toch niet dat ze binnenkort een knuffelcursus begint in Diepenheim. Krijgen we dat ook nog…..

Poladt