Boekpresentatie dialectbundel Frits Kolkman in Gelselaar

73

De in coronatijd verschenen dialectbundel ‘De katte van ôonzen noaber’ van Frits Kolkman krijgt op een sfeervolle wijze alsnog aandacht. De inmiddels 86-jarige auteur draagt er uit voor, op zaterdag 9 oktober in de ‘grote kökken’ van boerderij Winkels in Gelselaar

Dat het werk van Kolkman en Peeters alsnog kan worden gepresenteerd is te danken aan de organisatoren van de jaarlijkse Appeldag in Gelselaar, de Stichting Bie Winkels. Zij vonden dit onderdeel zeer goed passen in hun programma, dat duurt van 10 tot 17 uur. 

De presentatie van de 256 tellende bundel met 85 vertellingen van Kolkman (Frits oet Gelster) bestaat uit een kort besloten gedeelte voor genodigden en een voor iedereen toegankelijk gedeelte tussen drie en vijf uur ’s middags, waarbij gelegenheid wordt gegeven het boek te laten signeren. Dan draagt Kolkman ook voor uit eigen werk. In het besloten gedeelte houdt Arend Heideman een inleiding over de schrijver, zijn gedichten en verhalen en over de illustraties. 

In het fraai vormgegeven en geïllustreerde boek staan hilarische vertellingen over bijzondere personages en verrassende beschrijvingen van de natuur en het plattelandsleven in en rond Gelselaar en Diepenheim, aan weerskanten van de Schipbeek. Alles wordt sappig of puntig verteld in het onvervalste dialect waarmee Frits in deze omgeving is opgegroeid. Zoals hij zelf in de inleiding schrijft:

a’k de penne in de haane had

krop de natuur in miene genen

en mos ik schrie’m in ‘t plat

want doarin kon’k miej veenen

Het boek bevat een spellingwijzer die recht doet aan de tongval van het Nedersaksische dialect op de grens van Twente met de Achterhoek. Lieke Peeters maakte de tekeningen voor het boek: herkenbare landschappen en humoristische cartoons. Voor 20 euro is het boek ter plekke verkrijgbaar.

Frits oet Gelster, De katte van ôonzen noaber – en mear verwondering an ’t èène van Twente met ’n Achterhook, hardcover, gebonden, 256 pagina’s, met illustraties. ISBN 978-90-9032500-2.