Blij kun je eigenlijk niet zijn

51

Dit is de titel van een boekje over de oorlogsjaren in Diepenheim. Het verscheen in 1995, het  jaar waarin het 50-jarige bevrijdingsfeest werd gevierd. Het is een indrukwekkende verzameling van historische feiten en anekdotes uit de mond van Diepenheimers die de vijf oorlogsjaren in Diepenheim hebben meegemaakt. In verband met het 80-jarig bevrijdingsfeest verschijnen er weer veel oorlogsverhalen op t.v. en in de krant. Maar hoe bijzonder is het om juist de verhalen uit je eigen woonplaats te lezen.

De aanzet tot dit boekje werd gegeven door Hans Roessink en Henny Regterschot die reeds een verzameling oorlogsverhalen op papier hadden staan. Ook Arend Jan Alberts en Cor Barends droegen onderwerpen en verhalen aan, waardoor het boekje uiteindelijk bijna vijfenzeventig hoofdstukken telt. Vanuit het fotoarchief van de gemeente werden Jan Bittink en Jan Regterschot toegevoegd aan het redactieteam. Maar vooral door de inzet van Cor Barends kon het boekje nog in 1995 door Old Deep’n worden uitgegeven.

Een boekje met verhalen die je in deze tijd haast niet kunt bevatten. Hoe meester Sprokkereef een uitnodiging kreeg voor een lezing over het Vlaamse literatuur, maar uiteindelijk hoofd van het Diepenheims verzet werd. Over de joden in Diepenheim: “Zij keerden niet meer terug”. Over Diepenheimers die voor de Duitsers moesten werken en hoe het openbare leven in Diepenheim aan banden werd gelegd.

Kort na de bevrijding schreef Hanna Heetland een brief aan haar zuster Aaltje in Amsterdam. Daarin beschrijft ze hoe ze de dagen rondom de bevrijding  van Diepenheim heeft ervaren. Ze eindigt haar brief met de woorden: “Wij zijn erg dankbaar dat het nu afgelopen is, maar blij kun je eigenlijk niet zijn”. Een zin waar je ook in de huidige tijd nog lang over na kunt denken!

Ook na het verschijnen van het boekje kwamen er nog aangrijpende oorlogsverhalen voor de dag. In 2010 verscheen in het Beukske van Old Deep’n het dagboek van de familie Driessen uit Lobith. Zij waren als oorlogsevacué ondergebracht bij boer Rotman aan de Schipbeek en boer Wesseldijk aan de huidige Krommedijk. In het Beukske van mei 2025 publiceren we de aantekeningen over de dagen rond de bevrijding zoals de Diepenheimse historicus Jan van der Veen die noteerde in zijn dagboek.

Vanwege de historische waarde is het boekje “Blij kun je eigenlijk niet zijn” in 2015 weer in herdruk genomen. Wij denken dat veel jongelui en ook veel nieuwe bewoners geen weet hebben van dit boekje. Daarom brengen we het deze maand opnieuw onder de aandacht. Het is voor slechts € 5,– te koop bij Old Deep’n, maar ook bij Tourist Info in de hal van Cultuurcentrum Herberg de Pol.

Uit het archief:
Hanna Heetland voor haar huis aan de Haaksbergerstraat. Zij was 20 jaar toen ze de brief schreef met de veelzeggende woorden waaraan vijftig jaar later de titel van het boekje werd ontleend.
Vorig artikelDe lijn
Volgend artikelStedeker Daansers minifestival