Bibliotheken Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal gaan fuseren

34

Vanaf 1 januari 2024 zijn de drie bibliotheekstichtingen samen één nieuwe stichting: ‘Bibliotheek Twente’. Met de fusie willen de bibliotheken hun samenwerking borgen en verstevigen. Voor de bezoekers, leden, medewerkers en vrijwilligers verandert er niets. De bibliotheken werken al geruime tijd samen in één werkorganisatie en de lokale insteek blijft behouden.

Inwoners kunnen als vanouds terecht bij zeven bibliotheken in Delden, Diepenheim, Goor, Hengelo Hasseler Es, Hengelo Stad, Markelo en Oldenzaal. De organisatie verzorgt het bibliotheekwerk voor de drie gemeenten Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal. Bij elkaar wonen er in dat gebied ruim 148.000 mensen. Het is de bedoeling dat de fusie leidt tot het behouden van een sterkere positie en meer gezamenlijke slagkracht. Voor de drie bibliotheekstichtingen is het een logisch stap om nu ook echt samen verder te gaan in één organisatie.

Volgens directeur-bestuurder Frederique Westera hoeven bibliotheekbezoekers zich geen zorgen te maken over het sluiten van vestigingen of uitgeklede dienstverlening; integendeel: “We willen op alle locaties dé lokale plek blijven waar mensen terecht kunnen om elkaar te ontmoeten, te lezen, lenen, cultuur beleven, maar ook om bijvoorbeeld informatie te krijgen over de digitale overheid of hulp te krijgen bij het beter leren lezen en schrijven of omgaan met het internet. We zijn laagdrempelig, goed bereikbaar en hebben een lokaal gezicht. Dat blijft zo.’’