Bibliotheek Hof van Twente zoekt nieuwe vrijwilligers voor de VoorleesExpress

28

De VoorleesExpress introduceert het voorleesritueel in taalarme gezinnen. Vrijwillige voorlezers gaan 20 weken lang op bezoek bij een gezin thuis om voor te lezen aan de kinderen. Met de ouders wordt gekeken hoe zij ook zelf de taalontwikkeling van de kinderen kunnen blijven stimuleren. Om dit proces in goede banen te leiden, zijn er ook coördinatoren nodig.

“Een coördinator is het aanspreekpunt van zowel de vrijwilligers die voorlezen als de gezinnen die deelnemen,” vertelt Jorike Dekkers, projectleider VoorleesExpress bij Bibliotheek Hof van Twente, “In het voorleestraject voert de coördinator meestal een paar gesprekken met de voorlezer en het gezin. Zo kan de coördinator hen goed begeleiden en hen verder helpen als er vragen zijn.”

De VoorleesExpress is een bewezen effectief programma dat mooie resultaten teweegbrengt. Gedurende de 20 weken maakt het kind spelenderwijs stappen. De woordenschat wordt groter, de taalontwikkeling wordt gestimuleerd en de taalomgeving in huis wordt verrijkt. Vaak groeit het kind ook in zelfvertrouwen. “Zowel de voorlezers als de coördinatoren spelen een belangrijke rol in het hele proces. Samen maak je impact. De vrijwilligers halen daar veel voldoening uit.”

Geïnteresseerd om vrijwillig voorlezer of coördinator te worden bij de VoorleesExpress in Hof van Twente? Kijk voor meer informatie op www.voorleesexpress.nl of www.hofbibliotheek.nl.