Barend Meutstege stopt na 50 jaar met PJO Diepenheim

413

Barend Meutstege stopt na 50 jaar actief te zijn geweest als speler en regisseur van PJO Diepenheim.

En toen kwam hij ineens, tijdens één van de oefenavonden dit jaar, met de mededeling dat dit zijn laatste jaar als regisseur bij de PJO zou zijn.
Het verbaasde de huidige groep niet, maar jammer vinden ze het wel.
Barend kwam destijds vanuit Delden in Diepenheim wonen. En werd toen gevraagd om mee te doen met het toneel van de PJGO. En hij dacht toen, dat kan ik wel een paar jaar gaan doen.
Maar die paar jaar werden er uiteindelijk vele meer. Ruim 50 jaar heeft hij zich ingezet voor toneel, cabaret en op zoek naar jong talent ( vroeger de O en O avonden).
Hij begon als toneelspeler in het stuk “Zij leven onder ons”. Maar na een paar jaar als toneelspeler op de planken te hebben gestaan, ging de vaste regisseur weg. Er werd toen na kort intern overleg besloten dat Barend de nieuwe regisseur zou worden.
En het was direct duidelijk dat hij “het in de vingers had”. Dit was in 1981. Vanaf dat jaar werd hij de vaste regisseur van het toneel bij de PGJO.
Hij was niet alleen regisseur van de toneel groep. Ook was hij de grote helpende hand van de cabaret groep van de PJGO Diepenheim. Deze groep haalde meerdere malen de Nederlandse Kampioenschappen Plattelandscabaret.
Ook zat hij jarenlang in de cabaret groep “Punt Oet”, die op zondagmorgen tijdens de Schuttersfeesten elk jaar weer een geweldige show hebben neergezet.  Hij stond toen niet alleen in de schijnwerpers, maar schreef samen met de rest van “Punt Oet” de teksten.
Barend Meutstege is een regisseur die aanvoelt hoe een stuk het beste uit de verf komt. En weet elke speler op de juiste plek neer te zetten. Zonder ooit zijn stem te verheffen. Altijd de rust zelve. Perfecte timing voor situaties.

Afgelopen zaterdag na afloop van de toneelvoorstelling heeft de toneelgroep hem al een beetje in het zonnetje gezet. Een aantal spelers van het eerste uur waren speciaal voor hem aanwezig. Dat was een prachtig uniek moment.
Aanstaande zaterdag 17 maart om 20.00 uur is de laatste toneelvoorstelling van “oonze Barend”. Dit jaar met het toneelstuk “Camping de Wilde Wippert”.  De voorstelling is in de herbouwde zaal van de familie Beltman in Diepenheim.