Asterix en Coronavirus

199

In deze column, geschreven op 24 maart, nu pas geplaatst omdat Deeps Nieuws niet eerder verscheen vanwege de Coronaperikelen, breng ik de voorlaatste Asterix onder uw aandacht, waarin tekstschrijver Jean-Ives Ferri zich ontpopt als een waar “visionair.”
(iemand die zich de toekomst goed kan voorstellen.)

Ferri is een Franse tekstschrijver die de verhalen van de laatste vier Asterixen heeft geschreven. In strip 37 uit 2016/2017: “Asterix en de Race door de Laars,” beschrijft hij een wagenrace door Italië.

Senator Bifidus, verantwoordelijk voor het onderhoud van de Romeinse wegen, wordt in de Senaat beschuldigd dat hij de gelden hoofdzakelijk gebruikt voor het organiseren van zijn orgiën. Om aan te tonen dat Rome over geweldig geplaveide wegen beschikt organiseert hij een paardenrace met vierspan.

Keizer Caesar is buitengewoon enthousiast. Maar….Senator Bifidus  moet er wel voor zorgen dat de Romeinse deelnemer gaat winnen:

Alle middelen zijn geoorloofd!

De wedstrijd start in Modena, het noorden van Italië, en eindigt aan de voet van de Vesuvius. Ook Asterix en Obelix zijn van de partij namens Gallië.

De naam van de Romeinse deelnemer is, hoe treffend!!…..Coronavirus.

In het begin vallen vele slachtoffers in het noorden, maar naarmate de wedstrijd de hak van de laars nadert wordt de dominantie van Coronavirus steeds zwakker. Uiteindelijk wordt hij ontmaskerd en blijkt hij maar een miezerig mannetje te zijn: Speelbal tussen Macht en het Grote Geld!

Een afspiegeling van deze tijd? Het virus vermomd als een “ziekmakend mannetje?”
Ook geeft deze Asterixaflevering een prachtig beeld van cultureel en culinair Italië.

Casper Bruinink

Opmerking 1:
Op het moment van schrijven, hoorde ik op de radio dat de geestelijke vader van Asterix, Albert Uderzo, die dag, 24 maart, op 92 jarige leeftijd is overleden.

Opmerking 2:
Helaas is het artikel van 24 maart nog steeds up to date.