Asbjørn Skou: Becoming Numerous 19 juni – 28 november 2021

38

Drawing Centre Diepenheim presenteert met trots Becoming Numerous, de eerste solotentoonstelling van de Deense kunstenaar en virtuoos tekenaar Asbjørn Skou in Nederland. Met een veelheid aan tekeningen op zowel papier als muur vormt Skou het Drawing Centre om tot een complexe ‘leeskamer’ waarin multi-interpreteerbare narratieven te ontdekken zijn.

Skou onderzoekt in de tentoonstelling de invloed van narratieve structuren op een staat van crisis. Hoe en door wie of wat krijgt een verhaal vorm en welke verhalen vormen onze maatschappij? Hij laat zich daarbij inspireren door diverse verhalende media zoals film, literatuur en de traditie van de graphic novel. Voorbeelden zijn montagetheorieën uit de experimentele Sovjetfilms van begin twintigste eeuw of literaire verteltechnieken uit de beroemde sciencefictionromans van J.G. Ballard. Het resultaat is een veelvoud aan verhalende elementen in zowel vorm als inhoud, waarmee Skou de toeschouwer onderdompelt in een caleidoscopische beelddroom.

In dit netwerk van verhalen, waarin het feitelijke en het fictieve zich met elkaar vermengen, verwijst Skou naar onze huidige tijd van veelvuldige crises op het gebied van ecologie, financiën en onze psychische toestand. De tekeningen in deze tentoonstelling laten analogieën zien tussen onze innerlijke en uiterlijke werelden, tussen lichamen en landschappen in een staat van crisis. Hier verbinden archaïsche figuren zich met de geautomatiseerde industrie, kalksteenformaties met de menselijke wervelkolom, cyanobacteriën met auto-ongelukken en zenuwbanen met de structuur van onze stedenbouw.

Becoming Numerous nodigt de toeschouwer uit om via tekeningen onderdeel te worden van dit verontrustende en gefragmenteerde web aan visuele informatie. Een web waarin het ene beeldverhaal overvloeit in het andere, waarin verhalen zich opstapelen, met elkaar conflicteren of elkaar juist aanvullen, waarin bekende verhalen betekenis verliezen en toekomstige verhalen de kans krijgen te ontstaan.